HIV (СПИН)

Съдържание

HIV е вирус, чието наименование произлиза от английския термин Human Immunodeficiency Virus. На български понятието се превежда като “човешки имунодефицитен вирус”. HIV е вирусът, който причинява СПИН.

HIV е открит през месец май 1983 г. в Париж от проф. Люк Монтание и екипа му. Той принадлежи към група вируси, наречени ретровируси. Те копират собствения си генетичен материал в генетичния материал на човешките клетки, така че вече инфектираните клетки остават такива до края на жизнения си цикъл.

HIV атакува важни клетки от имунната система на човека, наречени CD4 клетки - T-хелпери и макрофаги. По този начин той пречи на имунната система да работи добре и да защитава организма от редица болестотворни микроорганизми и паразити (напр. вируси, бактерии, гъбички, протозоа). Колкото дефицитът на CD4 клетки е по-силно изразен, толкова повече организмът губи способността си да се справя с инфекциите.

Човек, който е инфектиран с HIV, се нарича HIV-серопозитивен или само серопозитивен (въпреки че е терминът е непълен). Може още да се каже, че този човек има HIV-инфекция. Веднъж инфектиран с HIV, човек остава носител на вируса до края на живота си.

Какво е СПИН?

Терминът СПИН произлиза от първите букви на “Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност”. СПИН е крайната фаза от развитието на HIV-инфекцията, при която имунната система е увредена дотолкова, че не може да се пребори с определени заболявания, с които здравият човешки организъм се справя успешно. При СПИН хората могат да страдат от различни заболявания. ХИВ и СПИН.Ето защо СПИН представлява “синдром” – сбор от различни симптоми и прояви на заболявания, в основата на които стои общо болестно състояние.

Каква е разликата между това да си ХИВ-серопозитивен и болен от СПИН?

CD4 клетките са от жизнена важност за правилното функциониране на имунната система. HIV използва CD4 клетките, за да се размножава и след това ги унищожава. Така техният брой с течение на времето постепенно намалява, докато достигне критично ниско ниво (200 на милилитър кръв). Когато този момент настъпи, се смята, че HIV-инфекцията навлиза във фаза СПИН.

Обикновено тогава започват и проявите на различни заболявания. От този момент нататък за ХИВ-инфектирания се казва, че е болен от СПИН. Дотогава той е само ХИВ-серопозитивен или с други думи – само носител на вируса. Човек може да бъде носител на ХИВ в продължение на дълги години преди да се разболее от СПИН. Счита се, че някои ХИВ-носители може никога да не развият СПИН.

Източник: AIDSBG.info

4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (4 гласове)