Полово предавани болести

Полово предаваните болести (ППБ) са голяма група инфекциозни заболявания, които засягат пикочно-половата система и се предават от човек на човек, най-често при сексуален контакт. Наричат се още венерически болести или сексуално предавани инфекции и са познати и описани още от дълбока древност.

Според доклад на СЗО от 1999 340 милиона нови случаи от лечими полово предавани болести като сифилис, гонорея, хламидиаза и трихомониаза възникват всяка година по земното кълбо, засягайки най-вече мъже и жени в зряла възраст. През последните години се наблюдава сериозен скок в случаите с полово предавани инфекции в световен мащаб и в България.

Синоними: полово предавани инфекции, сексуално предавани инфекции, венерически болести, STDs, STIs

Защо трябва да се предпазим на всяка цена

Полово предаваните болести имат огромно социално значение. Повечето от тях мога да увредят половата система на мъжа и жената, като влияят отрицателно на сексуалния им живот и тяхното самочувствието и често предизвикват безплодие.

Част от полово предаваните болести могат да увредят плода по време на бременност и новороденото след това. Някои от сексуално предаваните болести като HIV инфекцията могат да нанесат тежки поражения на вътрешните органи и централната нервна система.

Видове полово предавани инфекции

Най-честите полово предавани инфекции са:

 • хламидиаза (инфекция с хламидии)
 • гонорея (трипер)
 • сифилис
 • кандидоза (гъбички)
 • вагинална трихомониаза
 • HIV инфекция
 • Хепатити B и C
 • генитален херпес
 • човешки папилома вирус (HPV)
 • полова въшливост
 • кондиломи (полови брадавици)

Те се причиняват от различни микроорганизми – бактерии, гъбички, вируси и паразити. Тези микроорганизми не могат да живеят извън човешкия организъм и затова се предават само при близък контакт.

Симптоми на полово-предаваните болести

Най-честите оплаквания при полово предаваните болести са:

 • необичайно течение със или без миризма - промени в цвета, миризмата или количеството на влагалищното течение. Вагиналната течност нормално е безцветна или бяла.
 • обриви, сърбеж, парене в областта на гениталиите
 • поява на раничка или мехурче по половите органи, като може да има или няма болка. Вирусът на herpes simplex е най-честата причина за поява на такива ранички. Още повече – ако имате имате такива ранички, то рискът от заразяване с вируса на HIV е много голям. Друг причинител е сифилиса.
 • проблеми с уринирането (дисурия) - парене, болка, често и/или затруднено уриниране, чувство за неизпразнен пикочен мехур
 • в някои случаи увеличаване и на регионалните лимфни възли

Към какъв специалист да се обърнем

Важно! Трябва да се консултирате възможно най-рано с лекар, дори и при наличието на един от по-горните симптоми, независимо кой. Потърсете помощ от:

 • гинеколог
 • венеролог
 • дерматолог
 • уролог

Няколко часа преди посещението при лекаря не се препоръчва да се мият половите органи и да се уринира. В противен случай причинителите на инфекцията ще бъдат отмити и това може да доведе до невъзможност за откриване на причината на болестта. Не се препоръчва да се опитва и самолечение, защото това може да замъгли клиничната картина и да затрудни поставянето на точна диагноза.

Понякога полово предаваните болести протичат без каквито и да било симптоми, затова се препоръчва правенето на профилактични прегледи, както при случайни, така и при редовни полови контакти. Ако единият партньор има оплаквания - прегледът и лечението са задължителени и за другия партньор.

Когато курсът на предписаното лечение приключи, трябва да се отиде на контролен преглед, за да се установи дали полово предаваната инфекция е напълно излекувана. При бременност трябва да се направи изследване за сексуално предавани инфекции и ако е нужно да се проведе лечение, тъй като тези заболявания могат да причинят тежките поражения както на майката, така и на плода.

Венерическите болести могат да доведат до тежки усложнения - стерилитет (безплодие при мъжа и при жената), хронична тазова болест и други. Наличието на една от тези болести е предпоставка за инфектиране с други, предавани по полов път - т.нар. суперинфекция.

Профилактика и предпазване от полово предавани заболявания

 1. Избягване на случайни полови контакти
 2. Използване на презервативи (кондоми)
 3. Използване на индивидуални игли и спринцовки при наркоманите
 4. Изследване на бременните за HIV и сифилис
 5. Превантивно лечение на хора, които са имали сексуален контакт с болни от сексуално предавани инфекции
 6. Изграждане на сексуална култура у всеки

Най-достъпното и надеждно средство за предпазване от всички споменати болести е презервативът. Не бива да забравяме обаче, че инфекция може да се предаде и при полова игра, а т.нар. полови въшки не могат да бъдат спрени с презерватив! Ако сте наркозависим, най-малкото което може да направите е да използвате винаги индивидуални пособия. Това намалява риска от заразяване с кръвно преносими инфекции, каквито са ХИВ, хепатит В и С, сифилис.

{rt}

Използвана литература:
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'