Варицела (лещенка)

Варицела е вирусно заболяване, което се характеризира със специфичен везикулозен обрив по кожата и лигавиците. Причинява се от Варицела зостер вирус (Varicella-zoster virus, VZV), който е от семейството на херпес вирусите. На снимката по-долу е показана единична везикула при болен от варицела.

Варицела

Сред непрофесионалните среди това заболяване е известно като лещенка. Варицелата не е нито дребна шарка (морбили), нито едра шарка (вариола).

Тя е силно заразно заболяване, което засяга най-често децата между 3 и 9 годишна възраст, но е възможно заболяване при по-малки деца (дори кърмачета), както и при възрастни. Протичането при децата по принцип е по-леко отколкото при възрастните и неведнъж възрастни пациенти, болни от варицела са съжалявали, че твърде късно са прихванали тази “детска” болест.

Предаване

Вирусът на варицелата се предава чрез пряк контакт с носител на инфекцията или по въздуха, когато заразеният кашля или киха. Варицелата (но не и херпес зостер) може да се предаде при пряк контакт с об­рив от херпес зостер. Заболяването често протича масово в семейството, училищата и детските градини, с епидемичен характер.

Симптомите се появя­ват няколко дни, след като болният стане заразен, за­ това е трудно да се изолира навреме. Многократното излагане на вируса през инкубационния период може да направи по-тежки симптомите. Обикновено едно преболедува­не от варицела осигурява доживотен имуни­тет. Второ боледуване е възможно, но се случва рядко.

Симптоми

Симптомите обикновено не са тежки: леко повишена температура, обща отпадналост и характерен сърбящ обрив. Ви­русът, който я причинява може да не се прояви с години и после, в зря­ла възраст, да се реактивира под формата на херпес зостер (виж ХЕРПЕС ЗОСТЕР).

Повечето деца преболедуват от варице­ла преди десетгодишна възраст. Заболява­нето се проявява първо с повишаване на температурата и главоболие, обикновено от седем до девет дни след контакт с ви­руса. Двадесет и четири до тридесет и шест часа след това се поябяба обривът - кръгли, червени пъпки с изпълнено с теч­ност мехурче в средата. При разкъсване течността от мехурчето се излива и из­съхва в коричка. Обривът продължава на вълни от три дни до една седмица. Мехур­четата и коричките са заразни и сърбят. Разчесването им може да доведе до замърсяване, инфектиране и образуване на белег. След изчезване на коричките болният вече не е заразен. Възрастните прекарват боле­дуването по-тежко от децата.

Симптомите на варицела обикновено траят около две седмици при иначе здрави деца. Някои хора могат да получат потен­циално сериозни усложнения, особено ново­родените, възрастните и пациентите с отслабена имунна система. Хората с отс­лабена имунна система, например потисна­та от лекарства или поради заболяване от рода на СПИН, могат да развият пневмо­ния или енцефалит (мозъчно възпаление). Новородените също могат да получат ус­ложнения, особено ако са заразени преди раждането или скоро след него.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'