Бебешкият плач прави родителите по-бързи и ловки

Плач на бебе.

Звукът от бебешки плач притежава уникалното свойство да кара възрастните да реагират със завидна скорост, заключиха група британски учени.

Проучване на изследователи от Оксфорд, измерили реакцията на възрастни, заключи, че техният отговор към външни стимули е бил по-бърз след детски плач в сравнение с звуци от възрастни и пеещи птички.

„Подобренията в скоростта и ловкостта може би отговорят на по-добрата първосигнална реакция на родителите, когато е застрашено тяхното бебе. Не е трудно да се види как това би подпомогнало поведението на родителя”, съобщава д-р Мортън Крингелбах от катедрата по психиатрия в Оксфорд.

Изследователският екип е сравнил разултатите на 40 доброволци, играещи популярната на острова игра „whack-a-mole”, която изисква едновременно бързина и ловкост.

Малко звуци могат да провокират подобна висцерална реакция, коментират специалисти. Например почти невъзможно е да игнорирате плачещо бебе в самолет, макар около вас да има много други разсейващи фактори.

Провелите проучването изследователи се надяват тяхното откритие да има практично приложение в медицината във връзка с постнаталната (след раждане) депресия. Те смятат, че засегнатите родилки може би страдат от нарушение в реакцията към бебешкия плач.

Резултатите са публикувани в списанието Acta Paediatrica.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)