Анти-мюлеров хормон - маркер за женска фертилност

За добро или лошо приоритетите на съвременната жена все повече се изместват в посока постигане на блестяща кариера, осигуряване на финансова независимост или „безгрижен” живот без деца. Докато преди на преден план бяха бракът и потомството, сега по-ценни за много млади двойки са кариерата, парите и спа почивките.

Антимюлеров хормон.По този начин представителите и на двата пола съзнателно отлагат с години (понякога десетилетия) създаването на потомство. Но дали женското тяло е на същото мнение?

Менструален цикъл

Колкото и неприятно да звучи, броят на яйцеклетките в яйчниците на жената е генетично предопределен още от раждането. През всеки един менструален цикъл голям брой яйцеклетки започват своето развитие и растеж, за да може само една от тях да стане годна за оплождане (овулация). Ако тази яйцеклетка НЕ бъде оплодена (не настъпи бременност) в следващите 24 часа, се появява менструацията след 14 дни, която неслучайно се нарича „кървавите сълзи на още една пропусната бременност”.

Но броят на яйцеклетките не е неограничен. През следващите цикли други яйцеклетки от т.нар. яйчников резерв започват да зреят, малцина от тях стигат до овулация, а през това време биологичният часовник на жената отмерва времето до изчерпването на т.нар. яйчников резерв. Ако само можехме да предвидим кога ще стане това?

Това е вече напълно възможно с един единствен хормон, наречен антимюлеров хормон.

Какво е анти-мюлеров хормон?

Анти-мюлеровият хормон е гликопротеин, който играе важна роля още през вътреутробното развитие на човека. Под негов контрол се развиват мъжките полови органи у плода в първия триместър на бременността, а при липсата му - женските.

След диференцирането на женския пол, още през 36 гестационна седмица се наблюдава експресия на антимюлеров хормон у женския плод. От този период специална група клетки в яйчниците на всяка жена започват да секретират този хормон чак до менопаузата.

При раждане нивата му са по-високи при момичетата, с леко нарастване от втората до четвъртата година, след което относително стабилното му ниво в млада възраст постепенно намалява като белег на изчерпване на овариалната функция. Стойностите му в отделните периоди на месечния цикъл остават непроменени.

Анти-мюлеровият хормон е единственият маркер за яйчников резерв, който показва намаление и при млади (<35 годишна възраст) и при по-възрастни жени (>45 години). След менопаузата неговите нива в кръвта на жената са недоловими.

Защо се измерват стойностите на този хормон?

С увеличаване на възрастта намалява фертилността на зрялата жена. Това се дължи на постепенното изчерпване на резерва от яйцеклетки в гонадите. За момента най-точен показател за този процес е анти-мюлеровият хормон. Както по-горе споменахне той се понижава с напредване на възрастта и това понижение кореспондира с фертилността на жената.

Анти-мюлеровият хормон все повече се налага в клиничната практика като достоверен маркер за оценка на овариалния резерв. След овариектомия, стойностите му в серума постепенно намаляват и в рамките на три до пет дни той напълно изчезва, което отново доказва яйчниковия произход на хормона. Други маркери са повишаването на FSH и редуцирането на инхибин А и на броя на антралните фоликули (АFC).

АМХ и ин витро процедури

При асиситираните репродуктивни технологии, намаленият яйчников резерв е свързан с нисък процент бременности поради лошия отговор от страна на яйчниците, въпреки високодозовата хормонална стимулация. Ето защо е много важно да бъдат предварително идентифицирани тези жени (“poor responders”) преди ин витро стимулацията.

Много проучвания са доказали ролята на анти-мюлеровия хормон като отличен маркер за определяне на яйчниковия отговор при ин витро програми. Серумните нива на АМХ в ранната фоликуларна фаза (3-ти дне) корелират пряко с броя на яйцеклетките, получени при пункция и прекъснатите ин витро цикли поради лош яйчников отговор. Данни от проучвания показват, че 75% от прекъснатите цикли са с изключително ниски серумни нива на АМХ.

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (1 глас)