• Здравни новини
  • Учени създадоха пилета, които не могат да разпространяват птичи грип

Учени създадоха пилета, които не могат да разпространяват птичи грип

Учени създадоха пилета, които не могат да разпространяват птичи грипБритански учени създадоха генетично модифицирани пилета, които не могат да разпространяват птичи грип - стъпка, която в бъдеще би могла да намали риска от опасния H5N1 грипен щам и евентуална смъртоносна епидемия.

Трансгенните пилета могат да се разболяват и умират при инфекция с вируса, но не могат да предават инфекцията на неинфектираните птици. По този начин би трябвало да се намалят икономическите последици от заболяването и риска за инфекции сред хората, обясняват британците.

Те внедрили в пилетата нов ген, кодиращ молекула, която имитира важен контролен елемент на H151 вируса. По този начин те успели да нарушат репликационния цикъл на вируса.

H5N1 щамът циркулира в Азия и Близкия Изток, като причинява спорадични епидемии в Европа. Този тип грип е виновник за смъртта на стотици милиони птици. Птичият грип рядко инфектира хора, но за сметка инфекцията често е смъртоносна. СЗО е документирала 516 случая сред хора от 2003 насам, като 306 са завършили фатално.

Най-голямото притеснение на здравните експерти е опасността вирусът да мутира във форма, която лесно се предава сред хората. Подобна мутация би предизвикала световна пандемия с милиони смъртни случаи.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: грип