Смартфон приложение прави анализ на урината

Ново смартфон приложение може да анализира и алармира за редица обезпокояващи здравни състояния и бе показано на конференцията за технологии, образованиe и дизайн (TED) в Лос Анджелис.

Приложението с име Uchek може да разпознае до 25 различни здравни проблема и да бъде ценен инструмент в диагностиката и лечението на заболявания в развиващия се свят, твърди авторът на приложението, тъй като бързата и евтина диагностика, която то предлага, е твърде необходима в такива райони.

Приложението е плод на въображението на 29-годишния възпитаник на Масачузетския технологичен институт Мишкин Ингавале. Неговата идея е да накара хората да се интересуват повече за собственото си здраве и да търсят начин да профилактират възможните патологични процеси.

"Исках медицинската информация и контролът върху собственото здраве да попадне в ръцете на крайния потребител," каза той пред Би Би Си.

С помощта на тази технология урината може да бъде тествана за наличието на поне 10 важни показателя в урината - включително глюкоза, общ белтък и нитрити.

Те могат да бъдат използвани, за да се установят редица състояния, включително инфекция на пикочните пътища, диабет, някои видове злокачествени заболявания, чернодробни проблеми, както и се използва, за да следите на общото здравословно състояние.

За целите на изследването пациентите трябва да съберат урината си и потопи в нея стандартна тест лента. След като цветовете се стандартизират, приложението анализира резултата чрез своята фотокамера.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.25 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.25 (4 гласове)