• Здравни новини
  • Неправилното хранене увеличава риска от автоимунни заболявания

Неправилното хранене увеличава риска от автоимунни заболявания

Хроничното потискане на специфична група неврони, наречени AgRP (агути-свързан пептид) неврони, води до активация на определени клонове имунни клетки и последваща възпалителна реакция, притежаваща потенциала да отключи автоимунно заболяване. 

Възбуждането на тези неврони в нормални условия стимулира апетита, а тяхното потискане  води до понижено чувство на глад и в резултат на това – до по-ниска телесна маса, обясняват авторите на проучването от Медицинския университет в Йейл. 

Новото в случая е, че AgRP невроните в мозъка, освен апетита, също участват в контрола на имунните функции. По този механисъм правилните хранителни навици се явяват защитен механизъм срещу инфекции и развитие на автоимунни заболявания.

Водещият изследовател на проучването д-р Тамас Хорват вижда в това откритие нова алтернатива за лечение на множествена склероза и някои ревматични заболявания: „Ако успеем да контролираме тези механизми чрез регулиране на хранителните навици и вида на консумираната храна, това може да доведе до нови алтернативи за лечението на автоимунните заболявания.“

През последните години се наблюдава стабилен темп на покачване на автоимунните заболявания както в световен мащаб, така и в България. 

Тези заболявания възникват в следствие на нарушение на механизмите на толерантност към собствените клетки и тъкани и/или свръхактивиране на имунната система.

 

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)