Кофеинът намалява риска и от рак на кожата

Мащабно американско проучване достигна до извода, че повишената консумация на кофеин намалява риска от базално-клетъчен карцином на кожата, който е най-честият кожен рак. За целта са били изследвани хранителните режими на 110 000 души.

Водещ изследовател на проучването е професор д-р Хан, представител на Харвардския медицински университет, който въпреки данните от многобройните изследвания за ползите от кофеиновите напитки, не съветва читателите драстично да повишават употребата на продукти, съдържащи кофеин като кафе, кола и др. Не бива да забравяме, че някои от тях съдържат сравнително големи количества проста захар.

Това е поредното проучване, което изтъква ползите от приема на кофеин, намалявайки риска от редица заболявания, някои от които са захарен диабет тип 2 и болест на Паркинсон. Въпреки това прекомерната му консумация се свързва с други състояния като остеопороза и високо кръвно налягане.

Базално-клетъчният карцином (заедно с плоскоклетъчния рак) спада към групата на немеланомния рак на кожата - злокачествени заболявания със сравнително благоприятна прогноза.

Базално-клетъчният карцином като цяло е един от най-често срещаните злокачествени тумори в Централна и Източна Европа. Най-засегнати са хора на възраст около 60 години, но все по-често се наблюдава заболяването и при млади хора. Според данни на Световната здравна организация между 2 и 3 милиона души се разболяват всяка година от немаланомен рак на кожата в световен мащаб.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: кожа