Ин витро оплождането може да ощети сексуалния живот

Жените, които се подлагат на IVF (ин витро оплождане) процедури по-често се чувстват сексуално незадоволени и тяхната интимна връзка може да пострада в резултат на стреса и други фактори, произтичащи от процедурите по асистирана репродукция, според проучване на университета в Индиана.

До сега не бе обръщано сериозно внимание на двойките в опита им да преминат през емоционалните и физически трудности, които им предстоят след решението за започване на ин витро процедури. 

Ин витро оплождането е процес, който включва вземането на зрели яйцеклетки от женските яйчници, които след специална обработка се оплождат в лаборатория от сперматозоиди. След определен брой цикли на делене на оплодената яйцеклетка един или повече ембриони се имплантират в матката на жената. Въпреки че ин витро фертилизацията е последният вариант пред много двойки, липсата на други ефективни методи я превърна в изключително популярен метод за зачеване, като в световен мащаб около 5 милиона деца са се родили в резултат на асистирана репродукция (според данни на ICMART към средата на 2012г.).

Това, което е малко известно, са негативните аспекти, които често се пренебрегват в името на по-голямото благо. 

Скорошно проучване показва, че техниките по асистирана репродукция (в частност IVF) намалява желанието на жените за секс и те се чувстват по-рядко задоволени в тяхната сексуална връзка в сравнение с останалите жени. Освен това участничките в проучването, подлагащи се на IVF процедури, били по-малко склонни да изпитат оргазъм и съобщавали по-често за болка и сухота по време на полов акт. С напредване на лечението негативните ефекти върху секса се засилвали.

И докато повечето хора пренебрегват тези на пръв поглед незначителни проблеми, те първа ще се установява дали и как намаленото либидо и липсата на секс при подлагащите се на IVF влияе на успеваемостта на зачеването чрез асистераната репродукция.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: Сексуално здраве