• Здравни новини
  • Сините боровинки и ябълките се свързват с нисък риск от диабет

Сините боровинки и ябълките се свързват с нисък риск от диабет

Консумиращите повече боровинки, ябълки и круши по-рядко страдат от диабет тип 2, заключи ново проучване, цитирано от Ройтърс.

Обяснението за този феномен според експертите е фактът, че изброените по-горе плодове съдържат високи нива на флавоноиди, естествени съставки на определени плодове, зеленчуци и зърнени храни, които понижават и риска от сърдечни заболявания и рак.

„Хората, които ядат по-големи количества сини боровинки или ябълки, са склонни да имат по-нисък риск от диабет тип 2,“ твърди Ан Пан – изследовател в Харвард и част от екипа, провел проучването.

Все пак той допълва, че изследването показва връзка, но това не означава, че плодовете сами по себе си предотвратяват диабет.

За целите на медицината са били проследени хранителните навици на приблизително 200 000 мъже и жени за период от 24 години. Участниците са били помолени да попълнят анкета за това колко често консумират определени храни и напитки.

Нито един от тях е нямал диабет в началото на проучването, но в хода на проучването е била поставена тази диагноза на около 12 600.

В крайна сметка изследователите заключили, че най-големите почитатели на синята боровинка (250 гр. или повече) имат 23 процента понижен риск да развият диабет тип 2. Хората, които консумирали пет или повече ябълки на седмица, също се радвали на по-нисък риск от развитие на коварната болест.

Проучването е публикувана в престижния American Journal of Clinical Nutrition.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: диабет