• Здравни новини
  • Интернет променя мозъка подобно на алкохола и наркотиците

Интернет променя мозъка подобно на алкохола и наркотиците

Интернет променя мозъка.

Пристрастените към сърфирането в интернет имат мозъчни промени, наподобяващи тези, характерни за лица, зависими от наркотици и алкохол, показват резултати от предварително китайско проучване.

Екипът, провел проучването, е сканирал мозъците на общо 17 млади зависими от интернет доброволци. В резултат на това са открити нарушения в мозъчната им функция.

17 младежи от общо 35 участници в изследването на възраст между 14 и 21 години са категоризирани като „зависими от интернет”. Те са отговорили с да на въпроса „Правили ли сте несполучливи опити да контролирате, намалявате или спирате използването на Интернет?”.

Китайските изследователи твърдят, че откритието, публикувано в престижния журнал Plos One, може да доведе до ново лечение на зависимостите.

Резултати от специализирана магнитна резонансна диагностика показват промени в бялото мозъчно вещество на мозъка – частта, която съдържа нервните влакна – в хората, които са били класифицирани като зависими от интернет.

Съществуват доказателства за нарушения във връзката на нервните влакна в мозъчни зони, участаващи в изразяването на емоции, вземането на решения и самоконтрола.

„Резултатите също показват, че пристрастяването към интернет може би споделя общо психологични и невронални механизми с зависимостта от други видове субстанции.”, пише д-р Хао Лей и неговите колеги в своят публикация.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: зависимости