Жените напълняват след сключването на брак, мъжете - след развода

Напълняване/Отслабване преди и след брака.

Според ново проучване след началото или края на брака може да покачите теглото си. Проучването е установило, че жените започват да трупат килограми след като се омъжат, а мъжете след като се разведат.

„Когато се появят тези драстични промени в начина ви на живот, има опасност да качите килограми.“ – Дмитрий Тумин, докторант по социология в Университета в Охайо, Канада.

Проучването е заключило, че покачването на килограми е било най-драстично при тези над 30 годишна възраст.

„Повечето хора не качват достатъчно тегло след брак или развод, за да се проявят промени в здравето.“ – заявява Дмитрий. „Но за малък процент от населението, това покачване може да крие рискове за здравословното им състояние, дори да застраши живота им.“

Брак, развод и промени в теглото

Предишни проучвания показаха, че хората качват малко килограми след брака и смъкват след развода. Но цифрите са били осреднени за определени групи хора. Тогава учените се попитали: „Ами ако някои качват много килограми, докато други смъкват много?“.

Изследователите проверили резултатите от анкетите на 10 000 мъже и жени, чиито тегло и здраве е следено от 1986 до 2008 година. Участниците са били между 22 и 29 години в началото на проучването и 43 и 51 години в края.

Учените са отчитали каченото или изгубеното тегло 2 години след брака или развода. Те са преценили, че покачване на 3 до 9 килограма е малко, а от 9 нагоре е голямо. Голяма загуба на тегло е определена като повече от 3 килограма.

При повечето хора не е отчетена голяма промяна в теглото през двугодишния период. Въпреки това, 10 до 15% са качили маса, а до 10% са свалили.

За двугодишният период, при омъжените жени е имало 46% по-голям шанс да надебелеят за разлика от неомъжените. При мъжете е нямало риск от надебеляване след брака.

При разведените мъже е имало 63% по висок шанс от покачване на теглото от женените мъже. Както споменахме рискът е по-висок при хора над 30 годишна възраст и се увеличава с възрастта.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)