Храносмилателни ензими
Храносмилателните ензими са белтъчни молекули със сложна структура, участващи в химичното смилане на хранителните вещества. Те осъществяват химичното разграждане на храната до по-малки елементи, които могат да бъдат използвани от тялото.
Какви функции изпълняват в организма?
Храносмилателните ензими действат най-добре в среда със специфична температура и киселинност. Те се произвеждат от специални клетки в храносмилателната система и панкреаса, но могат и да бъдат извлечени от растения и гъбички.
Съществуват три класа храносмилателни ензими:
- протеолитични ензими, които участват в смилането на белтъците
- липазите, нужни за смилането на мазнините (виж. липаза)
- амилази, нужни за смилането на въглехидратите
Кога да очакваме дефицит на храносмилателни ензими?
Хора с панкреатична недостатъчност и цистична фиброза често се нуждаят от прием на всички панкреатични ензими под формата на добавка към храната.
Освен това хора с целиакия или болестта на Крон, както и тези, страдащи от нарушение в храносмилането (индигестия), могат да развият дефицит на панкреатични ензими.
Тъй като бромелаин и папаин не са есенциални елементи за нашия организъм, състояние на техен недостиг не съществува.
Възможни странични ефекти
Най-често при заболявания, наречени малабсорбционни, се наблюдава допълнителна нужда от липази - ензимите, които смилат мазнините. Трябва да се има в предвид и това, че протеолитичните ензими могат да разрушат липазите. Ето защо хора с малабсорбция трябва да избягват приема на протеолитични ензими, за да не доведат допълнително да загуба на липазни ензими. В редица случаи това не е възможно, тъй като продуктите на нашия пазар обикновено съдържат както липази, така и протеолитични ензими. В такъв случай трябва да се консултираме с лекар специалист, за да подберем най-добрия възможен продукт, при който процентното съдържание на липази е най-високо за сметка на протеолитичните ензими.
На теория приемът на твърде много храносмилателни ензими може да доведе до смилане на части от тялото, тъй като тези ензими заедно с храната се придвижват в храносмилателния тракт. За щастие не са наблюдавани такива случаи с количества, набавени от хранителни добавки.
Сериозно състояние, характеризиращо се с увреждания на червата и наречено фиброзираща колонопатия, се е развило в резултат на употребата на панкреатични ензими при деца с цистична фиброза. Някои специалисти смятат, че този страничен ефект се засилва при употребата на таблетки с модифицирано освобождаване в червата. Докато не се натрупа още информация деца с цистична фиброза трябва да приемат панкреатични ензими само под строг лекарски контрол.
Възможни ли са взаимодействия на храносмилателните ензими с лекарства?
Някои лекарства могат да влизат във взаимодействие с храносмилателните ензими. Такъв е варфаринът, който понижава нуждите на тялото от храносмилателни ензими.
Препоръчителни дози и съвети за прием
Всички храносмилателни ензими (протеолитични ензими, липази и амилази) обикновено се приемат заедно.
Панкреатинът е пример за продукт, който съдържа и трите храносмилателни ензима. Препоръчително е хората, приемащи панкреатин да го смесват с храната, тъй като така се предотвратява бързото му напускане на стомаха по време на храносмилане.
Хора с хроничен панкреатит трябва да обсъдят приема на ензими с техния лекар. Под лекарски надзор хора със сериозна панкреатична недостатъчност, в резултат на панкреатит, трябва да приемат много високи дози на храносмилателни ензими, за да подобрят смилането на мазнини.