Забележка

The forum is in read only mode.

Болки в петата и около свода.

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
28 Май 2011 11:32 #1 от qwerty
qwerty COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Болки в петата и около свода.
Здравейте, от известно време имам болки в десния крак. На 24 години съм, мъж, 180см/85кг.

След сън при опит да ходя, първите 15-20 стъпки изпитвам тъпа и стягаща болка около петата, след като се раздвижа - болката намалява. През деня се появяват тъпи болки около свода. Преди време се появяваше и болка около прасеца, но отмина и от доста време не се е обаждала. В момента дискомфорта е около петата и свода, като понякога имам и болки над петата около ахилеса, при обливане на крака със студена вода - болките се облекчават за известно време.
До скоро не обръщах внимание на проблема и нямам идея от колко време ми е болката в петата, може би месец, а може би и повече. Същите симптоми ги имам и в левия крак, но при него са доста по-слабо изразени.

Мисля, че имам лек дюстабан, но не мисля, че от него може да ме боли петата при положение, че когато спим не се движим и няма логика. Реших да попитам във форума какво би могло да бъде и дали трябва да се консултирам с ортопед?

Сега чакам да дойде Юни месец, че да мога да си сменя личния лекар и мисля да се възползвам от услугите му, че при стария ми се отщяваше да ходя при положение, че трябва да чакам по 3-4 часа за 1 направление.
  • tsetso
  • tsetso's Avatar
  • Посетител
28 Май 2011 13:18 #2 от tsetso
Re: Болки в петата и около свода.
Възможно е от нисък свод, тъй като се изменят осите на натоварването на ходилото. Все пак може и да е късо ахилесово сухожилие по мое скромно мнение. Все пак е добре да те види ортопед, дори задължително, ако болките продължат.
  • tsetso
  • tsetso's Avatar
  • Посетител
28 Май 2011 13:18 #3 от tsetso
И в двата случая има адекватно лечение, а може и да се дължи на нещо друго.
30 Май 2011 00:23 #4 от qwerty
Сигурен съм, че имам най-малкото лек дюстабан, който ми е открит още като малък, но стелки не съм носил. Принципно петите ме болят и на двата крака но на десния крак е по-силно. Свода след дълъг поход или разходка също си наболява, най-вече около кокалчето до свода, там болката след продължително ходене е ужасна.
При първа възможност ще посетя ортопед, та да видим какво ще правим.

Този тип "стелки" или не знам как да ги нарека, може ли да се намерят в България? Един приятел ми ги препоръча, но той си ги е купил от САЩ и каза, че помагали. Не се водят стелки, за това и питам, не знам точно под какво наименование се търгуват в България, ако въобще ги има.

Другия вариант е стелките на SCHOLL.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
30 Май 2011 18:41 #5 от Здравко
Строго oртопедичните стелки се отливат спрямо индивидуалните особености на индивида по назначение от ортопед. Затова по-добре първо отиди, защото така както е казал Цецо - на един симптом може да бъде причинен от няколко състояния.
Иначе на д-р Шол стелките също не са лош вариант, но трябва добре да напаснат.
15 Авг 2011 21:23 #6 от qwerty
Проблема се влоши и започнаха болки в кръста. Ходих 2 пъти при личната и тя се опитваше да се прави на специалист явно само и само за да не получа направление. Първо ми каза, че болките в кръста и петите ми били от дюстабана и да си купя стелки. След като стелките не ми помогнаха я посетих повторно след описване детайлно на симптомите ми предписа следното:

- мазане с Deep Relief
- Мидокалм 150мг 2х1 за 10 дена
- Афламил 100мг 2х1 за 10 дена
* ползвха на своя глава и Фастум гел и някакъв крем за коне(КАМФОР-САЛИЦИЛИКУМ), който уж много помагал. Ефекта беше временен.
* студената вода облекчава болките, но също временно.

Около 7-8 ден след приема на хапчетата имаше облекчение за 1-2 дена, след което отново се върнаха болките.

До колкото разбирам е много вероятно ишиасния нерв да е засегнат, дали е възпален или е някакъв вид херния е трудно се установи. От тази снимка разбирам, че е много вероятно болката да е причинена от този нерв:

Болката започва от кръста надолу по страничната част на бедрото, както и по петата и ахилеса. Понякога имам и изтръпване. Откакто започна да ме боли и кръста чувствам и слабост в целия десен крак. При ходене дори куцам, защото при стъпване ме боли и кръста.

Въпроса ми е към какъв специалист да се обърна, дали към невролог или ортопед?

До колкото разбирам ако е засегнат нерва, то диагностиката е само с ЯМР, а аз вече съм си правил ЯМР на главата и до колкото ми е известно здравната каса поема само по 1 снимка с ЯМР на година, т.е. ще трябва да си го плащам? Каква е ориентировъчната цена за снимка на кръста чрез ЯМР?
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
17 Авг 2011 13:33 #7 от д-р Георгиев
В България с подобен род проблеми се занимават невролозите. Ориентировъчната цена е около 200-250-300 лв. Диагностиката включва снемане на анамнезата, преглед от специалиста и назначаване на специфични и лабораторни изследвания. В действителност, ако се касае за херния или други увреди на меките тъкани, най-добрият метод за изобразяване е ЯМР.
Ако все пак болката е възникнала внезапно, твърде вероятно е тя да затихне също толкова внезапно. Горещо препоръчвам консултация с НЕВРОЛОГ.
27 Авг 2011 00:03 #8 от qwerty
Болката първо започна в петите, като в последствие разбирам, че е имало връзка и с кръста. След това поетапно започнаха и болките в кръста, които в едни дни са толкова силни, че едвам издържам да седя прав или седнал, а в други дни болката е поносима. В последно време като поседя повече от 5 минути седнал, започва едно изтръпване на десния крак от прасеца надолу, като има и тъпа болка. Все едно ми бръжди крака, като го раздвижа се оправя временно.

Ще направя консултация с Невролог и ще видим какво ще правим. Дано не излезе нещо сериозно.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
27 Авг 2011 20:25 #9 от Здравко
Вероятно се касае за ишиас, ще следим за развитие на проблема след консултацията Ви с невролог.
30 Авг 2011 21:11 #10 от qwerty
Първо искам да благодаря, че ви има. Темата вече може да се премести в раздел: Кабинет по неврология

Направих посещение при невролог, като описах симптомите, които вече споменах в темата. Направихме 2 рентгенови снимки и в резултата от образното изследване пише:
В амбулаторния лист от невролога пише следното:
Кръста не ме мъчи толкова в момента, колкото крака, имам много неприятна тъпа болка в бедрото и прасеца, както и по ахилеса и петата, а изтръпванията ми създават проблеми вечер при заспиване, защото ако легна на дясната си страна и ми изтръпва още повече. В момента не работя, разхождам се сравнително често, но понякога се заседявам доста пред компютъра, та не изключвам причината да е от прекомерно седене пред компютъра.

Питах го доктора дали има вероятно да е дискова херния, а той каза, че е подобно и друг отговор не последва. Знам, че от рентгенова снимка не може да се даде точна диагноза дали е дискова херния. Интересно ще ми е да чуя и вашето мнение на базата на диагнозата която са поставили и предписаното лечение.
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум