Главоболие

Защо е трудна диагностиката и лечението на главоболието?

Първата стъпка към правилното лечение на главоболието е поставянето на правилна диагноза, което невинаги е лесна задача. В повечето случаи дори причината за главоболие е неясна и диагнозата се поставя само въз основа на оплакванията на болния без наличие на други доказателства.

Какви са видовете главоболие?

Съвременната класификация* разделя главоболието на следните типове:

1. Тензионно главоболие – най-честата причина за главоболие

2. Мигрена

3. Клъстерно (групирано) главоболие

4. Други видове главоболие, които не се свързват с увреждания на нервната система

Освен това главоболието може да бъде в резултат на:

5. Черепно-мозъчни травми

6. Съдови заболявания

7. Несъдови вътречерепни увреждания

8. Прием на медикаменти или други вещества

9. Общи инфекциозни заболявания (вкл. менингит)

10. Лицеви болки

11. Болки по хода на лицевите нерви

12. Неуточнен причинител

Лечение на главоболие

Лечението зависи от вида и причината за главоболие. Ето защо от огромно значение е навременното и правилно поставяне на диагнозата от лекар специалист. Сами разбирате, че лечението на мозъчната травма и лечението на мигрена коренно се разминават, а неправилно проведената терапия може да има сериозни последствия.

Все пак съществуват някои общи хигиенни норми, които обичайно биха подобрили състоянието на човек с главоболие. Такива са:

  • Избягвайте настъпването на преумора с учене, стоенето в неудобна поза, четенето в легнало положение. Продължителната работа с компютър е категорично противопоказана при хронично главоболие.
  • Полезни са разходките, заниманията със спорт, плуване. При добре подреден живот, без хронични стресове е напълно възможно да не се прояви наследствеността.
  • Ранното заспиване преди 23 часа. Постарайте се сънят да бъде пълноценен и не по-кратък от 8 часа. Научете се да преодолявате стреса.
  • Правете релаксиращи упражнения с акцент на шийния отдел на гръбначния стълб и областта на лопатките, особено след всяко емоционално пренапрежение. Много полезни са душа, ваните с лекарствени растения, успокояващи нервната система...
  • Ако пристъпът е започнал, вземете таблетка обезболяващо. Постарайте се да премахнете напрежението: в продължение на 5-10 минути масажирайте кожата на главата с възглавничките на пръстите, особено задната страна от периферията към тила.

* Класификация според International Headache Society

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.50 (2 гласове)

Тагове: главоболие