Плоскоклетъчен карцином на кожата

Съдържание

Плоскоклетъчният рак на кожата произхожда от специфични клетки на епидермиса (външния слой на кожата), наречени кератиноцити.

Началното развитие на заболяването е често безсимптомно. Почти винаги спиноцелуларният карцином се развива на базата на преканцерози състояния - кожен рог, кератоакантом, актинична кератоза, сенилни кератоми, атрофични участъци и т.н.

Клиничните симптоми, които характеризират началната малигнизация на хиперкератозите, са уплътнението в основата и нарастването на обема на лезията. През периода на клинична изява се установяват редица симптоми: болки с различен интензитет (могат дa липсват дори и при големи размери на тумора), кървене, разязвяване.

Плоскоклетъчен рак.

Плоскоклетъчният карцином на кожата се развива предимно в хронично изложените на слънчева светлина области на тялото и най-вече на лицето. Туморите могат да се разпространят при липса или недостатъчно лечение в съседните лимфни възли или дори в други органи и да образуват нови огнища (метастази).

Колкото по-рано се открие и лекува плоскоклетъчния карцином на кожата, толкова по-голям е шансът за излекуване. Тумори с големина по-малка от 2 см рядко образуват метастази и имат най-добрия шанс за лечение. Повечето случаи на плоскоклетъчен карцином се откриват на този етап и следователно могат да бъдат лекувани добре. Ако са се развили метастази, прогнозата е много по-неблагоприятна.

Примери за плоскоклетъчен карцином:

  1. Плоскоклетъчен карцином на гърба на носа (виж снимката)
  2. Плоскоклетъчен карцином на ръката

След базалноклетъчния карцином, плоскоклетъчният карцином е вторият най-често срещан злокачествен кожен тумор. В Централна Европа всяка година има около 20-30 нови случая на заболявания на 100 000 жители. Средната възраст е 70 години, мъжете са засегнати по-често, отколкото жените.

3.6666666666667 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.67 (3 гласове)

Тагове: кожа