Фимоза и парафимоза

Фимозата е състояние, при което препуциумът (кожичката, покриваща главата на пениса) не може да бъде изтеглен назад през най-широката част на главата.

Фимозата е нормално състояние при децата до три години (физиологична фимоза), но остава при около десет процента от тях и след тази възраст. Дължи се най-често на твърде дълъг препуциум с неестествено много фибри, но понякога може да се развие и при възрастни (виж по-долу).

Парафимозата е състояние, при което стесненият препуциум е бил изтеглен насилствено назад, така че главата на члена се заклещва в тесния пръстен, не може да се върне и отича.

Съдържание
1. Какво е препуциум?
2. Физиологична фимоза
3. Фимоза при възрастни - причини
4. Защо трябва да се лекува фимозата?
5. Лечение на фимоза
6. Парафимоза

Какво е препуциум?

Препуциума представлява кожна гънка, която покрива главата на пениса (гланса). С други думи пенисът е облечен в ръкавче от тънка кожа без косми, богата на мускулни влакна. Тя е силно еластична, благода­рение на което се удължава и свива съобразно изменящата се дължина на члена по време на ерекция.

При необрязаните мъже в спокойно състояние на члена това ръкавче се загъва навътре и образува препуциума. Само при 4% от мъжете той се отдръпва назад още веднага след раждането.

Физиологична фимоза

През първите няколко години от живота на момчето препуциумът остава сраснал с главичката и в никакъв случай не бива да се дърпа назад. Около тригодишна възраст той постепенно се отлепя и при близо 90% от случаите може да се движи вече донякъде върху главичката. При 60% от деветгодишните все още остават малко от слепващите клетки, които обаче изчезват до 17-годишната им възраст.

Фимоза при възрастни - причини

Препуциумът на зрелия мъж покрива главата в спокойно състояние и я поддържа влажна и чувствителна. При ерекция кожата се опъва назад по удължения ствол на члена.

  • Истинска фимоза – рядко в 1-2% от младежите на 18 год. възраст. При тях препуциумът остава в известна степен неразширен и създава проблеми при секс и мастурбация, когато пациента изпитва болка или има проблеми със заголването на гланса.
  • Резултат на остри възпалителни реакции (остър баланопостит) в следствие на инфекция или механични травми.
  • Т.нар. „студена фимоза” – настъпва бавно и постепенно. Препуциумът става нееластичен и атрофичен. Две са основните причини: хронично възпаление и склеро-атрофичен баланит.

Защо трябва да се лекува фимозата?

Силно изразена, фимозата може да затрудни уринирането, особено ако след него в образувалия се балон от ко-жичката се задържи урина и продължи да капе. Обикновено е достатъчно препуциумът внимателно да се изтегли назад.

При по-възрастните мъже може да се стигне до затруднена ерекция, мастурбация или сношение. Фимозата е предпоставка за разкъсване на препуциума, за баланит (възпаление на главата на пениса) и рак на пениса. Лекува се хирургически, с обрязване.

Лечение на фимоза

Лечението на истинската фимоза е хирургично – циркумцизия (circumcisio) от латински circum – около иcaeder – режа или „народното“ и име – обрязване.

Съществуват множество техники и методи за извършване циркумцизия, като всеки оператор избира конкретен метод според обстоятелствата. Описанието на различните оперативни техники за циркумцизия не е фокуса на тази статия, но за пълнота ще представим схематично някои от тях. Целта на всички техники е да се премахне стеснения участък (пръстен) от препуциума.

Обикновено резултатите от циркумцизията са отлични. Операцията се понася добре от пациентите, като болките са слаби и продължават до 24 часа след интервенцията. Препоръчва се сексуално въздържание поне 20 дни.

Парафимоза

Парафимозата е състояние, при което стеснената кожичка е била изтеглена назад (често насилствено), така че главата на члена се заклещва в тесния пръстен, не може да се върне и отича. Обикновено се получава при изтегляне на кожата назад (по време на акт или катетъризация) и непълното й връщане над главата. Стегнатият препуциум пречи на кръ­вообращението до върха на пениса и може да причини сил­но подуване както на главата, така и на самия препуциум.

Необходимо е незабавно да се вземат мерки, като в повечето случаи е достатъчно да се масажира кожата на­зад с торбичка лед и да се изстиска течността от главата. За процедурата не се препоръчва методът „направи си сам", а намесата на хирург. Още повече, че може да е необходи­ма упойка. Понякога обрязването е единственият изход.

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)