Гонорея (трипер)

Гонорея, наричана още трипер, е сексуално предавана инфекция, която се предизвиква от бактерията Neisseria Gonorrheae. Тази бактерия инфектира гениталния тракт, устата и ректума и на двата пола. При жените шийката на матката е първото място на инфектиране.

Предава се чрез сексуален контакт – орален, вагинален или анален. Майка, инфектирана с гонорея, също може да предаде заболяването на детето си по време на раждането - при преминаване през родилния канал, което ако не се лекува, предизвиква очни инфекции и може да доведе до пълно ослепяване на бебето.

Симптоми на гонорея

Инфекцията се проявява от 7 до 10 дни след заразяването. Обичайно е съпроводена с болки и парене при уриниране и отделянето на гноен вагинален, уретрален или анален секрет. Понякога заболяването може да се прояви с оскъдно слузно течение или да протече без никакви оплаквания.

По-конкретно при жените се наблюдава - необичайно влагалищно течение с жълтозеленикав цвят, чувство на парене при уриниране, коремни болки, възможни са и дразнения и течения от ануса. Често жените не проявяват никакви признаци на болестта. От десет жени - само две имат описаните оплаквания.

При мъжете се наблюдават - болки или парене при уриниране, жълтозеленикава течност от пениса, понякога дразнения или течение от ануса. Процентът на мъжете, които проявяват симптоми е доста по висок - девет на всеки десет.

В по-късния стадий гонореята може да засегне гърлото, ставите, кожата, очите и сърдечните клапи.

Ако не се проведе лечение е възможно да настъпят някои усложнения – тазово-възпалителна болест, извънматочна бременност, възпаление на тестисите и стерилитет при двата пола.

Диагностика на гонорея

Диагнозата се поставя чрез микроскопско изследване на секрецията. Заболяването е лечимо с антибиотици, но то трябва да бъде проведено на всички сексуални партньори.

Предпазване от гонорея

Презервативът не дава пълна гаранция за предпазване от гонорея при полов контакт със заразен човек в активна фаза. При мъжете вероятността да се заразят с гонорея от болна жена е 20%, докато вероятността при жените да се инфектират от заразен мъж е 50%. Имунитет към гонорея не се придобива.

Източник: AIDSBG.info

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'