Инфекция с хламидия (хламидиаза) - симптоми, диагностика и лечение

Хламидиазата се пречинява от бактерията Chlamydia Trachomatis (хламидия трахоматис). Предава се при орален, вагинален или анален сексуален контакт със заразен партньор. Освен половите органи в някои случаи се засягат и очите, ставите, черния и белия дроб. Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е 7- 14 дни.

Симптоми на хламидиаза

При мъжете най-често хламидиазата протича като остър уретрит. Признаците са: сърбеж или болка по хода на уретрата, често съпроводено с парене при уриниране, увеличен водно-слизест секрет, изтичащ от уретралния отвор. Нерядко хламидийният уретрит възниква след предшестващо преболедуване от гонорея.

При жените хламидиазата най-често протича като уретрит и се усложнява с развитие на възпаление на външните полови органи, влагалището и шийката на матката. Заболелите жени се оплакват от генитален сърбеж, парене при уриниране, болка ниско в корема. Нерядко заболяването се усложнява с поява на цистит.

До 75% от случаите при жените и 25% от тези при мъжете протичат без оплаквания.

Хламидиазата много често се бърка с гонорея, защото симптомите на двете сексуално предавани инфекции са доста сходни, а и заболяванията могат да се проявят по едно и също време.

Диагностика на инфекцията с хламидии

Най-сигурният начин да се разбере дали инфекцията е хламидиална е посредством провеждането на лабораторни изследвания:

  • Взима се секрет от влагалището на жената или от пениса на мъжа и се изпраща в лаборатория, където се провеждат тестове за установяване на вида на бактериите;
  • Търсене на бактериите в урината, което не налага извършване на гинекологичен преглед и взимане на секрет от пениса. Резултатите при този вид изследване стават готови за около 24 часа;
  • Тестване на серумните концентрации на антитела (IgG, IgM и IgA) насочени срещу хламидии.

Лечение на хламидиаза

В случай, че не се проведе навременно лечение е възможно да настъпят усложнения на инфекцията, най-честите от които са възпаление на органите в малкия таз, последвано от извънматочна бременност при жените и възпаление на тестисите при мъжете. И при двата пола като късно усложнение от гениталната хламидиална инфекция може да се развие стерилитет. Дете изложено на Chlamydia Trachomatis в родилния канал, по време на раждане, може да развие инфекция на окото или пневмония.

Заболяването се лекува с антибиотици, като продължителността на лечението зависи от давността на заболяването и тежестта на оплакванията. За избягване на повторно заразяване е важно да се лекуват всички патрньори.

Предпазване

Презервативът не дава пълна гаранция за предпазване от хламидия при полов контакт със заразен човек, но правилното и постоянно използване на презерватив по време на орален, вагинален или анален секс, намалява значително риска от заразяване с хламидии и развитието на усложнения от болестта с течение на времето.

Източник: AIDSBG.info

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)