Рак на панкреаса

Съдържание

Ракът на задстомашната жлеза (панкреас) може да се развие във всички участъци на органа, но най-често засяга главата на панкреаса. Многобройните форми на този вид рак произхождат от различни видове тъкан.

В близо 95% от всички случаи малигнените тумори възникват в резултат на злокачествено преобразуване на клетки, които покриват малките каналчета на екзокринната част на жлезата, отговорна за производството на храносмилателни ензими. Те включват дукталните екзокринни тумори, които и по своята структура представляват аденокарциноми, както и цистаденокарциномите и ацинарните тумори. 

Ендокринните тумори са около пет процента от всички ракови заболявания на панкреаса. Те произхождат от хормон-произвеждащите клетки в т.нар. лангерхансови острови, разпръснати във вътрешността на жлезата.

Анатомия и функция

Задстомашната жлеза – наречена още панкреас - е една от най-големите жлези на човешкото тяло. Тя се намира непосредствено под диафрагмата в задната част на коремната кухина, напречно разположена зад стомаха между далака (слезката) и дванадесетопръстното черво.

Панкреасът е с дължина от около 15-20см и тежи приблизително 70 г. 

Структурно се разделя на три части: 

  • задебелената дясна част, която се намира в извивката на дванадесетопръстното черво, се нарича глава, 
  • средната част, наричана още тяло, която пресича гръбначния стълб на височината на първия и втория поясен (лумбален) прешлен и опашката, 
  • изтънения ляв край (опашка), който се простира до далака.

Панкреасът изпълнява две жизненоважни функции: 

  • Екзокринна - произвежда храносмилателни ензими, които са необходими за разграждането и раздробяването на храната в червата. 
  • Ендокринна - произвежда хормоните инсулин и глюкагон, които регулират нивото на кръвната захар.

Във функционално отношение панкреасът се разделя на два типа тъкани: на екзокринна и ендокринна тъкан. 

По-големият дял от панкреаса се пада на екзокринната тъкан, която образува панкреатичния сок. Състои се от групи от клетки/лобчета (така наречените ацини), които имат изходящи каналчета. Те се обединят в главния канал на панкреаса, който от своя страна се влива в дванадесетопръстника. Отвърстието се контролира от сфинктер, който се отваря само когато е необходимо. Тук се влива и жлъчният канал.

Ендокринната част на задстомашната жлеза се състои от т. нар. лангерхансови острови, групи от клетки, които са разпръснати между отделните ацини. Там се произвеждат хормоните инсулин, глюкагон и др. Тези хормони регулират въглехидратната обмяна, респ. нивото на кръвната захар. Те постъпват чрез прилежащите кръвоносни съдове директно в кръвния поток/кръвообращението (ендокринно).

Ако по някаква причина една от тези две функции на панкреаса се възпрепятства, се създават условия за животозастрашаващо състояние, ако не се лекува. 

Произведеният в екзокринната тъкан панкреатичен сок (около 1,5 литра на ден), който през панкреатичния канал попада в тънкото черво, съдържа различни храносмилателни ензими, които са необходими за преработването и храносмилането на отделните съставки на храната: 

  • амилази за усвояването на въглехидратите, 
  • липази за усвояването на мазнините, 
  • както и протеази за усвояването на белтъците. 

Ако тези ензими не се произвеждат в достатъчни количества, ще бъдат възпрепятствани храносмилателните процеси и всмукването на хранителните вещества в стената на тънкото черво. Това особено се отнася за мазнините. Следствие от това е, че човек започва да губи тегло, а изпражненията съдържат повече слуз от обичайното.

Произведеният в ендокринната тъкан инсулин се освобождава в кръвта, когато нивото на кръвната захар се покачи, например след богато на въглехидрати хранене. Чрез кръвта се транспортира до черния дроб и други клетки на тялото и така помага за усвояването на глюкозата в клетките. Инсулинът играе жизненоважна роля за обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Хора, при които е нарушено производството на инсулин, страдат от диабет (захарен диабет). 

Хормонът глюкагон се освобождава при повишена необходимост от кръвна захар и има противоположно действие на инсулина. Той помага за мобилизирането на захарните резерви.

1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: онкология



Син на болна от рак на панкреас's Avatar
Син на болна от рак на панкреас replied the topic: #1 13 Фев 2016 23:45
Здравейте Иван Петров,
може ли да ми кажете къде е направена операцията на майка Ви. Скоро предстои операция и на моята майка. Тя има умерено към ниско диференциран аденокарцином на панкреаса.
Ivan Petrov's Avatar
Ivan Petrov replied the topic: #2 05 Фев 2016 18:42
Здравейте. Майка ми претърпя такава операция и бе премахнат целия панкриас. Тя е диабетичка от 15 години от 5 на инсулин. Операцията бе направена перфектно и сега стават 14 дена след операцията. Въпроса ми е следния. От болницата ни дадоха някаква диета напечатана. В която не се описва майка как трябва да се храни в началото. Пише какво може да се яде и какво не трябва да се яде.. И никой нищо не казва как да протича храненето и в момента. Казаха ми да яде 10 пъти на ден по малко. Но какво и как пасирано ли трябва да бъде не трябва ли.. Има проблем с ходенето до тоалет по голяма нужда, вчера и беше тешко на корема и ми го обясни така все едно си изпил 3л вода. И това е само от водата която пие с хапчетата. Не прекалява с водата пие по малки глътни през час някъде. Благодаря предварително