Алкохол и секс - успехът зависи от дозата

Често алкохолът преди секс се възприема като „кураж в течно състояние”. Всичко обаче зависи от мярката! Ако по принцип не пиете, не започвайте с надеждата, че ще подобрите сексуалните си възможности. За връзката между пиене и секс са правени множество изследвания.

алкохол и секс

Ето накратко какво са установили те:

  • Алкохолът влияе по различен начин на сексуалната активност при мъжете и жените.
  • Има разлика между умерена употреба и алкохолизъм. Алкохолизмът води до нарушенията на различни органи и системи, психиката и сексуалните способности.

Какви може да са плюсовете от умерено консумиране на алкохол преди секс?

  • В малки количества (50, максимум 100 ml твърди питиета или 2 чаши вино) алкохолът отпуска, помага да се преодолеят бариерите в общуването и настройва романтично.
  • За млади и напрегнати мъже 50 ml могат да отложат прекалено бързото достигане на кулминационния момент. А това е най-честият проблем в първите етапи на мъжкия интимен живот. Но трябва категорично да е ясно, че алкохолът не е лечение за преждевременната еякулация.

Какви са рисковете?

  • След алкохолна употреба има опасност от неразумен сексуален контакт – с неподходящ партньор и без реално да сте го желали. Това е синдромът „съжаление на другата сутрин”.
  • Приповдигнатото самочувствие може да ви тласне към рисково поведение – секс без предпазни средства, а това понякога се заплаща скъпо във вид на нежелана бременност и/или полово предавани болести (далеч не са само HIV и сифилис).
  • При мъжете системната алкохолна употреба доказано предизвиква импотентност въпреки мнението, че усилва ерекцията. Още Шекспир е написал, че пиенето засилва желанията, но намалява способностите. Всъщност етанолът уврежда малките артерии в пениса, които са отговорни за ерекцията.
  • Опитът е доказал, че и сексуалното желание страда при прекалено пиене. Това важи и за жените, въпреки че тяхната физическа възможност за секс не се засяга пряко от алкохола. Нерядко намерението за алкохол и секс се превръща в „алкохол и... още алкохол”.

Източник: health.bg

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: Сексуално здраве