Антоцианини срещу хипертония

Антоцианини срещу хипертонияПлодовете и зеленчуците, богати на антоцианини, като ягоди, боровинки и червен портокал, може би предпазват от развитието на хипертония, сочи проучване.

Д-р Aedín Cassidy и колеги от University of East Anglia (Великобритания) анализирали данни от Nurses' Health Studies I и II и Health Professionals Follow-up Study (HPFS). HPFS е първото голямо проучване, изследващо ефекта на различни флавоноиди върху развитието на хипертония. Резултатите от анализа са публикувани от American Journal of Clinical Nutrition.

Известни са голям брой флавоноиди, като шест подкласа имат отношение към човешкото здраве. Установено е, че флавоноидите, съдържащи се в чая, натуралните сокове, червеното вино и тъмния шоколад, намаляват риска от сърдечносъдово заболяване.

Д-р Cassidy и екипът й установили, че лицата, приемащи най-високи нива антоцианини (един от тези шест подкласа), имат с 8% по-ниски нива на кръвното налягане спрямо участниците с най-нисък прием. Боровинките са много богат източник на антоцианини и консумацията им била свързани с 10% редукция в кръвното налягане.

Най-изразен ефект бил отчетен при лицата под 60-годишна възраст, където редукцията на относителния риск за хипертония (най-висок срещу най-нисък прием) била 12%. Авторите смятат, че този феномен се дължи на факта, че флавоноидите действат превантивно и натрупващите се с годините увреждания в даден момент започват да надвишават ползотворните ефекти на антоцианините.

Следващата стъпка ще включва провеждането на рандомизирани контролирани проучвания с различни хранителни източници на антоцианини с цел да се установи оптималните доза и източници за превенция на хипертонията.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: хипертония