• Здравни новини
  • Захарните напитки могат да отключат метаболитен синдром и диабет

Захарните напитки могат да отключат метаболитен синдром и диабет

Консумацията на подсладени със захар напитки, дори и 1 чаша на ден, е значително свързана с развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2, сочи проучване. Авторите му отбелязват, че тази зависимост не се дължи напълно на напълняването.<a href=диабет и метаболитен синдром - захар" height="300" width="300" />

Съдържанието на високи количества бързо всмукващите се въглехидрати в тези напитки, заедно с редовната им консумация, може да повиши риска от метаболитен синдром и диабет тип 2. Най-вероятно високият гликемичен товар води до инсулинова резистентност, нарушение във функцията на панкреаса и възпаление.

Лекари от Harvard School of Public Health анализирали проучвания от медицинската база данни MEDLINE. Били включени 8 проучвания - над 300 000 участници и 15 000 случая на диабет. Като висока консумация бил дефиниран приемът на 1-2 чаши на ден, а като ниска - 0 до 1 чаши на месец.

Рискът от диабет тип 2 при най-високата група бил с 26% повишен, а рискът от метаболитен синдром - 20%. Авторите отбелязват, че фруктозата, която присъства в големи количества в някои подсладени напитки, може също да доведе до натрупване на абдоминална мастна тъкан и ектопично депониране на мазнина. И двата феномена са свързани с развитието на дисметаболитно състояние с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: диабет