Пандемията от свински грип (H1N1) официално приключи

Свързаната с доста противоречия пандемия от свински (H1N1) грип официално приключи, като краят бе оповестен от Световната здравна организация на 10 август 2010 г.свински грип

Вирусът, причинил милиони случаи на грип през 2009 г, обаче не е изчезнал, предупреждават от организацията. H1N1 все още представлява риск за сериозно заболяване, особено сред малките деца, бременните жени и лицата с дихателни или хронични заболявания.

Експертите очакват вирусът да продължи да циркулира с поведение на сезонен грип през следващите години.

Решението на СЗО се дължи на значителния спад на регистрираните случаи в Северното полукълбо тази година. Активността на H1N1 и двете полукълба не е ситуация, която изисква спешна намеса на международно ниво.

СЗО беше обвинена в обявяването на "фалшива" пандемия, тъй като се оказа, че H1N1 грипът протича по-леко и с по-ниска смъртност дори и от сезонния грип. Естествено като основна причина за заблуждаващата тревога бяха изтъкнати интереси на фармацевтични компании - разработчици на ваксини. СЗО отрича обвиненията, като нарича изминалата пандемия "късмет и добре свършена работа".

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: грип