Пасивното тютюнопушене причинява глухота при младежите

пасивно пушене и децаПасивното или вторичното тютюнопушене може да доведе до повишение на риска от сензориневрална загуба на слуха (СЗС) при младежи, което означава, че при тази популация трябва да се внедрят мерки за скрининг чрез периодични аудиологични тестове.

Anil K. Lalwani и колеги (New York University Langone Medical Center) докладват за своето откритие в Archives of Otolaryngology—Head and Neck Surgery.

Според авторите, повтарящият се среден отит е по-чест при близо 60% от децата, изложени на пасивно пушене. Тя смятат, че повишеният риск от среден отит се дължи на няколко фактора, включително потискане или модулация на имунната система, усилване на бактериалната адхезия, действието на токсини, увреждане на респираторния мукоцилиарен апарат, водещ до дисфункция на Евстахиевата тръба.

В настоящото проучване били анализирани данни от National Health and Nutrition Examination Survey (2005-2006), включващо информация за 1533 участници на възраст между 12 и 19 години, на които били направени аудиометрични и серумни котининови тестове.

СЗС била дефинирана като средно ниво на чистия тон над 15 dB за честотите 0.5, 1 и 2kHz (ниски честоти) и 3, 4, 6 и 8kHz (високи честоти). Излагането на тютюнев дим било свързано с повишени прагове на чуваемост на чистите тонове с честоти 2,3 и 4 kHz, както и с повишена честота на едностранна нискочестотна СЗС - 11.82% срещу 7.53%. Анализите установили 83% повишен риск от унилатерална нискочестотна СЗС.

Било установена директна връзка между превалентността на СЗС и експозицията на тютюнев дим. Близо 82% от участниците със СЗС не знаели, че имат проблем със слуха.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: зависимости