Флавоноид в ягодите ограничава усложненията на диабета

Ягоди и <a href=диабет." src="/images/stories/2news/yagodi.jpg" width="300" height="223" />Изследователи установиха, че флавоноидът фасетин, който се среща предимно в ягодите, намалява неврологичните усложнения и бъбречното увреждане при миши модел надиабет тип 1.

Според проучването, публикувано в PLoS ONE, фисетин може да редуцира усложненията на диабета, протектирайки невроните от токсичните увреждания, и чрез директен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Било установено, че оралният фисетин намалява метилглиоксал-протеиновото гликиране в бъбрека, мозъка и кръвта на опитните животни, което подкрепя хипотезата, че усложненията на диабета имат сходни патогенетични механизми.

Повишението на кръвната глюкоза може да доведе до образуването на гликирани протеини и респективно промяна във функцията на последните. Това води до нарушаване на функцията и на други протеини и възникване на възпаление. За пациентите с диабет се смята, че са именно в хронично възпалително състояние.

То от своя страна може да доведе до оксидативен стрес и допълнително увреждане на протеини и тъкани.

Фисетин или негова синтетична версия евентуално би могъл да се използва за лечение на пациенти с диабет, като агентът има обещаващ потенциал в подобряването на качеството на живот на пациентите с диабет.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: диабет