• Здравни новини
  • Американците добавиха формалдехида към списъка с канцерогенни вещества

Американците добавиха формалдехида към списъка с канцерогенни вещества

формалдехидАмериканските власти добавиха формалдехид, който се съдържа в пластмаси и други често употребявани продукти, към списъка с канцерогенни вещества.

В доклад, подготвен за Секретариата на Здравния департамент на САЩ, изследователи предупреждават, че излагането на големи количества формалдехид е свързано с повишен риск от назофарингеален рак, миелоидна левкемия и други злокачествени заболявания.

Формалдехидът е безцветна и запалима течност със силна миризма, която се използва за приготвянето на редица продукти, които се използват в ежедневието: покриване на дървени материали, пластмаси, синтетични влакна, текстилни продукти. Веществото се използва и като консервант в медицинските лаборатории, морги. Влага се и в някои потребителски продукти като например в такива за изправяне на коса.

Докладът сочи, че стиренът най-вероятно също е канцероген. Стиренът е синтетично вещество, което се използва за направата на гумам, пластмаса, фибростъкло, тръби, автомобилни части, контейнери за храна и др. Най-големият източник на стирен е цигареният дим.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)