Има ли доброкачествено затлъстяване?

Затлъстяване и <a href=диабет." height="199" width="300" src="/images/stories/2news/zatlystyavane.jpg" />Разпределението на мастната тъкан по тялото, в черния дроб и скелетната мускулатура е важен прогностичен фактор за развитието на инсулинова резистентност и в последствие диабет, докладват изследователи на годишната среща на Международното Дружество по Магнитно-резонансни Изследвания.

Според авторите, индексът на телесната маса сам по себе си не е добър показател за затлъстяване от гледна точка на свързаните метаболитни промени. Може да се каже, че има "доброкачествена" форма на затлъстяване.

Те установили, че лицата с инсулинова резистентност имат по-голям процент висцерална мастна тъкан спрямо хората с нормална инсулинова чувствителност. Последните пък имали по-голям процент на мастна тъкан в долните крайници.

Чернодробните липиди над два пъти повече при инсулин-резистентните лица спрямо чувствителните.

Тоест може да се обобщи, че доброкачественият тип затлъстяване се характеризира с по-ниски нива на чернодробни липиди и повишени нива на мастна тъкан в областта на долните крайници, обобщават изследователите, които са от Германия.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: затлъстяване