Белезите от акне не засягат само кожата

акне белезиАкнето е бич на тийнейджърската възраст, а ново проучване потвърждава, че това твърдение е валидно за някои тийнейджъри. Според авторите му, акнето засилва безпокойството, депресията и други емоционални и психологични проблеми. Самочувствието и качеството на живот също страдат.

Депресията е често срещана сред тийнейджърите, а акнето може да бъде една от причините. За щастие има ефективни методи за лечение на неприятното заболяване, обяснява д-р Стивън Фелдман от Wake Forest University Baptist Medical Center.

Д-р Фелдман и колеги анализирали 192 статии от MEDLINE. Едно от проучванията установило директна връзка между субективната, но не и обективната тежест на акнето и тежестта на симптоми като безпокойство, депресия и понижено самочувствие.

Друго проучване включвало над 1500 френски младежи. 48% докладвали, че акнето влияе върху техния всекидневен живот. Перцепцията за тежестта на акнето била силно свързана с оценката, дадена за връзки с приятели, както и с чувството на гняв, тъга и срам.

Процентът пациенти с акне, чувстващи се самотни (58%) и притеснени (58%) бил сходен или по-голям от този при пациенти със сериозни заболявания като диабет, епилепсия, рак, психиатрични разстройства, муковисцидоза.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: кожа