Забележка

The forum is in read only mode.

Диета при атеросклероза

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
30 Дек 2009 16:57 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Диета при атеросклероза
Добър ден,
Казаха ми, че имам атеросклероза. Четох за това състояние и се изплашех. Бих ви помолил за някаква диета при атеросклероза, ако може да ми препоръчате. Знам, че не трябва да ям холестерол, ама тоя холестерол във всички мазнини ли се намира. Т.е. не трябва да ям месо, яйца, мляко така ли? Направо една вегатариантска диетка да си спретна ли.
Освен това съм болен от диабет и гледам да избягвам въглехидратите. Сега и ако огранича мазнините, не знам какво требва да ям.
Благодаря предварително.
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
05 Ян 2010 08:32 #2 от Vasilec
Re: Диета при атеросклероза
Ето нещо интересно за диета срещу атеросклероза:
Какво представлява диетата
Целта на диетата срещу атеросклероза е да намали нивото на вредния холестерол (с липопротеини с ниска плътност) и да увеличи нивото на полезния холестерол (с липопротеини с висока плътност) в организма.
В малки количества вредният холестерол и в по-големи количества на полезният холестерол могат да помогнат за минимизиране на риска от поява на съсиреци в кръвта, да подобрят еластичността на артериалните съдове, и да допринесат за постигане на идеално телесно тегло. Неизменно всичко това ще доведе и до редуциране на риска от сърдечносъдови заболявания и удар.
Препоръчителното ниво на холестерол с липопротеини с ниска плътност е по-малко от 3.5 милимола за литър.
Препоръчителното ниво на холестерол с липопротеини с висока плътност е повече от 1 милимол за литър.
Нормално по време на всяко хранене вие приемате 3 основни вида мазнини:
- Наситени мазнини. Те повишават нивото на холестерол в кръвта.
- Мононенаситени мазнини. Те понижават нивото на вредния холестерол в кръвта без да засягат нивото на полезния холестерол, в случай че се приемат като заместител на наситените мазнини.
- Полиненаситени мазнини. Когато полиненаситените мазнини се приемат в големи количества, те могат да намалят както нивото на вредния, така и нивото на полезния холестерол в тялото.
Всички тези мазнини са висококалорични, затова ако искате да намалите теглото си, трябва да сведете консумацията им до минимум.
Диетата срещу атеросклероза има за цел да въведе в менюто ви консумацията на моно- и полиненаситени мазнини, като в същото време контролира количеството на приеманите ежедневно калории.

Какво трябва да консумирате по време на диетата
Богати на фибри храни. Нивото на холестерол в кръвта може да бъде намалено с ежедневна консумация на пектин, сух боб и бобови растения, овесени трици или ечемични трици.
Рибена мазнина. Чудесен източник на такава са рибата тон, сьомгата, сардините, скумрията и кефала. Консумацията на рибено масло намалява риска от образуване на съсиреци в кръвта, отпуска артериалните стени и редуцира нивото на вредния холестерол.
Витамин Е. Източник на витамин Е са пшеничните кълнове, слънчогледовото и сусамовото семе, бадемите и царевицата.
Витамин С. Най-богати на витамин С са пресните плодове и зеленчуците.
Фитостероли. Те се срещат в маргарина и в други подобни продукти и могат да намалят нивото на вредния холестерол в кръвта.
Бета-каротин. Жълтите и оранжевите на цвят плодове и зеленчуци са богати на бета-каротин и затова са изключително полезни и задължителни за консумация. В следствие на приеманите фитостероли нивото на бета-каротин в организма може да намалее, затова е добре да консумирате повече жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

Какво не трябва да консумирате
Наситени мазнини. Наситени мазнини има в месото, маслото, сметаната, сиренето, маргарина, кокосовото масло, палмовото масло и др. Те трябва да бъдат заменени с мононенаситени мазнини, които намаляват нивото на вредния холестерол и повишават нормата на полезния холестерол.
Рафинирани въглехидрати. Изследванията показват, че ограничения прием на рафинирани въглехидрати повишава нивото на полезния холестерол. Такива има в захарта и рафинираното брашно, които са основен компонент на голяма част от готовите продукти като хляб, бисквити и др.
Диетичен холестерол. Среща се единствено в храните от животински произход, затова избягвайте прекомерната консумация на мозък, черен дроб, бъбреци, пастет, рибен хайвер и яйчни жълтъци.

Какво можете да консумирате в умерено количество
Мононенаситени мазнини. Те увеличават нивото на полезния холестерол. Източник на мононенаситени мазнини са зехтина, бадемите, орехите, фъстъците, кашуто, авокадото и рибата. Изброените продукти трябва да се консумират в умерено количество тъй като са висококалорични.
Сложни въглехидрати. Те понижават нивото на вредния холестерол, но могат да понижат и нивото на полезния холестерол. Именно затова трябва да се приемат в умерени количества. Богати на сложни въглехидрати са картофите, ориза, кореноплодните зеленчуци и пшеницата.

Примерно еднодневно разпределение на хранителния режим
Закуска: 1 купа овесена каша с пшенични кълнове и нискомаслено прясно мляко или омлет от 4 яйца с лук, домат и магданоз, пресен плод по избор или чаша плодов сок.
Предобедна закуска: 2 пълнозърнести бисквити с обогатен със стерол маргарин или извара и домат или шепа безсолни ядки по избор.
Обяд: 2 филии пълнозърнест хляб с обогатен със стерол маргарин, риба тон, сьомга или сардини в мононенаситена мазнина или зеленчукова супа или зеленчукова салата с пиле или печено месо и лимонов сок, пресен плод по избор.
Следобедна закуска: сурови зеленчуци (морков, целина, краставица) с нискомаслено кисело мляко, чаша плодов сок или вода.
Вечеря: порция печено крехко говеждо, агнешко, свинско или пилешко месо или порция печена на скара риба без добавена мазнина, 1 средно голям картоф, жълт или оранжев зеленчук (морков, чушка, тиква, царевица).

Помнете
Важно е да минимизирате консумацията на всякакъв вид мазнини. Препоръчително е да избягвате наситените мазнини.
В малки количества приемайте мононенаситени и полиненаситени мазнини (зехтин, слънчогледово олио или масло от авокадо).
Яжте богати на фибри плодове, зеленчуци и зърнени храни.
Консумирайте риба и рибни продукти по-често.
Спортувайте редовно.
Източник: medical.bg
Лечението на ССЗ трябва да се провеждат от лекар!

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
27 Фев 2012 20:37 #3 от Коди Мартин
Отговор: Диета при атеросклероза

Здравей!
Vasilec,ти е отговорил много правилно.
Найстина при наличието и на диабет трябва да се спазва по стриктна диета,защото както знаеш,атеросклерозата може да доведе до инфаркт на миокарда.Хубавото е,че са ти я открили.
Та.Можеш да ядеш,рибка,но не пържена а печена на скара.Както и пилешко месо БЕЗ кожа,пуешко.Освен това можеш да идеш на диатолог,които ще ти даде по-правилна насока
Желателно е да хапваш пресни плодове и зеленчуци,с повече витамин C.
Яж храни богати на фосфор,калий,калции.

И мисля,че всичко ще е наред.Освен това не забравяй и профилактиката!

Поздрави и усмивки
Коди Мартин!

"За учения, който е живял с вярата си в силата
на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество,
вече всеки миг ще покори най-високия...
Създадено с Kunena форум