Забележка

The forum is in read only mode.

Лекарски грешки и как трябва да се наказват?

Анкета: Какво мислите за лекарските грешки???

Лекарите трябва да гният в затвора още от диплома!
Няма гласували 0%
Всеки трябва да понесе отговорността си.
3 60%
Не трябва да ги съдим, защото без тях сме загубени
1 20%
Не ми пука! Всеки сам да се спасява.
1 20%
Общ брой гласували: 5 ( Ivalina, Petyr, Vasilec )
Само регистрирани членове могат да участват в тази анкета
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
26 Ное 2011 10:25 #1 от Vasilec
Vasilec COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Лекарски грешки и как трябва да се наказват?
Да поразсъждаваме върху най-актуалната тема в тоз час ;)
Хайде, дано има активни хора, да направим една дискусия върху лекарските грешки. Какво смятате за тях, трябва ли лекарите да влизат в затвора? Защо така нашумяха наскоро, преди нямало ли е такива неща? Пускам и анкетка за желаещите да гласуват :)

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
26 Ное 2011 15:57 #2 от д-р Георгиев
Отговор: Лекарски грешки и как трябва да се наказват?
Всеки трябва да понесе отговорността си. Единственото, за което негодувам, е, че очевАдно некомпетентни журналисти се опитват да тълкуват медицински казуси и да "обучават" кадри с по 20 години стаж и още толкова обучение...
  • introducer
  • introducer's Avatar
  • Посетител
27 Ное 2011 16:23 #3 от introducer
Отговор: Лекарски грешки и как трябва да се наказв
Човешко е да се бърка, ама никой не иска точно на неговия роднина или на него самия да се сбърка.

Аз съм студент и виждам- сестрите и санитарите ни наричат "деца". Да, много от нас живеят нормален живот, с нормални за връстниците ни отговорности. "Деца" защото още сме тъй далеч, от онова, което ще трябва да държим на раменете си. В един момент хоп- вече си завършил и си се озовал в болнично заведение назначен и с куп отговорности и трепериш в началото, да не би да сбъркаш нещо с някой пациент. Обаче нищо не става- всичко върви по предвидения начин, има шефове на екипи, завеждащи отделения и пр., които дори да има проблем- тях ги дърпат. Студентът, станал специализант, специализантът станал специалист, специалистът станал успешен специалист- добива се самочувствие, рутина, спокойствие и хладнокръвие и ХОП нещо се обърква- недоволни роднини на пациент или той самия започва да съди, да заплашва. От това всеки лекар с акъла си се плаши : "Работим и внимаваме ,пък как дойде".

Хазарт си е да си лекар и тва е. Също както си е риск да си играеш с змии и крокодили в цирка или по телевизията. Други варианти - много. Но, както се казва- и това трябва да го върши някой.
28 Ное 2011 17:58 - 28 Ное 2011 17:59 #4 от Petyr
Прав си, интродюсер, но да не забравяме, че ако лекарите ги нямаше щяхме да сме много по-зле, та дори и ситуацията да не е перфектна. Близо 7-те години, които всеки лекар е вложил в магистърското си образуване, го изстрелват на светлини години пред всеки случаен от улицата, което го прави ПОЛЕЗЕН за обществото.
Регистър за лекарските грешки трябва да има, но единствено с цел да се постигне по-добро качество на кадрите, които да се поучават от грешките, а не да се раздава криворазбраната "народна любов" от неспециалисти и хора, нямащи си понятие от медицина, по съдилищата и медии.

Всъщност мен вече въобще не ми пука затова, защото в момента, който завърша си вдигам чукалата и заминавам, та да съдят някой друг.

Горд студент по медицина.
Last edit: 28 Ное 2011 17:59 от Petyr.
  • introducer
  • introducer's Avatar
  • Посетител
28 Ное 2011 19:30 #5 от introducer
В чужбина (и в частност Германия, щото съм сигурен, че натам си се засилил) дори още повече ги съдят, щото там хората си знаят и правата. Не са по-добри от нашите лекари, просто им плащат повече и не ги домързява.

Много е наивно да кажеш- Без лекари закъде сме? Без лекари никога няма да останем. Даже утре да ги направят във всички държавни болници по 250лв заплатите, все ще има шмекери дето да си къцкат от частния кабинет или в частната болница. Наложи ли се да плащаме още за осигуровки, чисто икономически ще подходят частните болници и ще задържат нивото. Ако поскъпне бензин А-95 изведнъж до 2.90, а А-100 си остане на 3лв - хората няма да спрат да карат колите си, а ще си кажат "Ъ, ми то където е 2.90, аз по-добре стотак да сложа". Колата им няма да стане по-хубава, ама как ся. Така ще стане и с лекарите. От друга страна спрат ли да продават А-95, ще има само 100 и пак ще се купува.

Дъртите доктори хванаха мандрата, та наши колеги студенти и млади лекари, ако намажат от познати и те ще се вредят за хляба, но повечето сме в пропастта с лайната.
29 Ное 2011 10:38 #6 от Ivalina
Всеки трябва да понесе отговорността си.

Ивалина Петкова

[size=150:2mqac0i1]Бях толкова високо, че галех облаците по главите. [/size]
  • мами
  • мами's Avatar
  • Посетител
01 Дек 2011 12:25 #7 от мами
Отговор: Лекарски грешки и как трябва да се наказват?
Лекарските грешки са неизбежното зло по принцип. Никой не е Бог. Естествено трябва да се търси конкретика и законова форма на поемане на лична отговорност, но по-важното е да се взима поука и натрупва опит. Затова се чудя наистина ли до сега не е имало Национален регистър на лекарските грешки? А що се отнася до въпроса защо напоследък медиите акцентират върху този проблем... Ами, то в БГ коя система не е болна и не плаче за реформи? Затова и зачестяват лекарските грешки в резултат на неефективно работещата ни здравно-осигурителна система, която отдавна се е утвърдила като деморализиращ фактор сред лекарското съсловие и несправедлив диспечер между вносителите и ползвателите, които са с най-висок принос, т.е. най-инициативните данъкоплатци. Социалният модел на здраво-осигурителната ни система, основан на принципа на солидарността (всеки получава според потребностите, а плаща според доходите си) води до постоянен дефицит и един куп противоречия на интереси между лекуващи и пациенти. В резултат отдавна е загубено общественото доверие по между ни, мразим се и взаимно се упрекваме вместо да седнем да променим правилата на играта, наречена опазване здравето и живота. Като се отчетат настъпилият дълготраен период/поне десетилетие на икономическа криза, демографския срив, такива елементарни забавяния за никак не малко милиони като завършване на информационната система на НЗОК, въвеждане на електронните рецепти и т.н. е крайно несправедливо и неблагоприятно да се продължава така и да не се смени модела/да не се направят структурни реформи.

За здравната система.
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум