Забележка
The forum is in read only mode.
Щракане на коляното
- Tasev
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
03 Ное 2011 17:53 #1
от Tasev
Tasev COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Щракане на коляното
На 48 години съм и от няколко месеца докато вървя коляното ми щрака. Надявах се да се оправи от самосебеси, но не с оправя. Болка не усещам, но звукът е странен и ме притеснява.
Въпросът ми е имам основание за притеснение или не?
Въпросът ми е имам основание за притеснение или не?
- tsetso
-
- Посетител
03 Ное 2011 18:42 #2
от tsetso
Отговор: Щракане на коляното
Щом не усещате болка при т.нар. щракания, обичайно няма повод за притеснение. Въпреки това, предвид, че сте в рискова възраст за артрозни промени в ставите, е добре да се консултирате с ревматолог или ортопед.
- Tasev
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
03 Ное 2011 20:34 #3
от Tasev
Вярно е, че не изпитвам болка, но щракането в коляното става все по силно /като звук/, а понеже съм все още твърде млад, прави лошо впечатление на околните
. Освен това не зная дали не е предвестник на нещо по-сериозно. Явно трябва да послушам съвета Ви и да посетя ортопед. Очевидно няма от самосебе си да се оправят нещата.
Все пак благодаря за съвета.
Ако пък някой друг може да ме посъветва нещо, ще съм благодарен.
Все пак благодаря за съвета.
Ако пък някой друг може да ме посъветва нещо, ще съм благодарен.
- д-р Жечева
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
04 Ное 2011 15:49 #4
от д-р Жечева
При пукане и щракане в ставите трябва задължително да се направи преглед при ревматолог.
Како е известно, с течение на годините ставния хрущял /амортисьорът, който поема натоварванията на тялото/ започва да се губи. Колянната става е сред най-силно натоварените, затова и шиповете там се развиват по-рано, а оплакванията са по-сериозни. След 40-годишна възраст започва процес на ошипяване на колената (гонартроза).
В началото на гонартрозата увреждането на хрущяла протича без симптоми, тъй като в него няма нервни окончания. При движение се забелязва само щракане и пукане в коляното. Появата на болка е сигнал за това, че е настъпил вторият стадий, при който на места хрущялът е силно износен и околните тъкани реагират с болка, често съпроводена с оток и ограничение в движението на ставата.
В хрущяла няма не само нерви, но и кръвоносни съдове. Той се "храни" по време на активно движение - чрез изстискване на съответните вещества от синовиалната мембрана, намираща се във вътрешната част на ставната капсула. При обездвижване на тялото, храненето на хрущяла е влошено. Разбира се не е препоръчително и претоварването на ставите. Или и тук, като и в други области, важен е балансът
.
Факторите за запазване на ставите в добро състояние са: оптималното тегло, здравословното хранене, интелигентният двигателен режим.
Како е известно, с течение на годините ставния хрущял /амортисьорът, който поема натоварванията на тялото/ започва да се губи. Колянната става е сред най-силно натоварените, затова и шиповете там се развиват по-рано, а оплакванията са по-сериозни. След 40-годишна възраст започва процес на ошипяване на колената (гонартроза).
В началото на гонартрозата увреждането на хрущяла протича без симптоми, тъй като в него няма нервни окончания. При движение се забелязва само щракане и пукане в коляното. Появата на болка е сигнал за това, че е настъпил вторият стадий, при който на места хрущялът е силно износен и околните тъкани реагират с болка, често съпроводена с оток и ограничение в движението на ставата.
В хрущяла няма не само нерви, но и кръвоносни съдове. Той се "храни" по време на активно движение - чрез изстискване на съответните вещества от синовиалната мембрана, намираща се във вътрешната част на ставната капсула. При обездвижване на тялото, храненето на хрущяла е влошено. Разбира се не е препоръчително и претоварването на ставите. Или и тук, като и в други области, важен е балансът
Факторите за запазване на ставите в добро състояние са: оптималното тегло, здравословното хранене, интелигентният двигателен режим.