Забележка

The forum is in read only mode.

Щракане на коляното

• Tasev
  • Tasev's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
03 Ное 2011 17:53 #1 от Tasev
Tasev COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Щракане на коляното
На 48 години съм и от няколко месеца докато вървя коляното ми щрака. Надявах се да се оправи от самосебеси, но не с оправя. Болка не усещам, но звукът е странен и ме притеснява.
Въпросът ми е имам основание за притеснение или не?
  • tsetso
  • tsetso's Avatar
  • Посетител
03 Ное 2011 18:42 #2 от tsetso
Отговор: Щракане на коляното
Щом не усещате болка при т.нар. щракания, обичайно няма повод за притеснение. Въпреки това, предвид, че сте в рискова възраст за артрозни промени в ставите, е добре да се консултирате с ревматолог или ортопед.
  • Tasev
  • Tasev's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
03 Ное 2011 20:34 #3 от Tasev
Вярно е, че не изпитвам болка, но щракането в коляното става все по силно /като звук/, а понеже съм все още твърде млад, прави лошо впечатление на околните :) . Освен това не зная дали не е предвестник на нещо по-сериозно. Явно трябва да послушам съвета Ви и да посетя ортопед. Очевидно няма от самосебе си да се оправят нещата.
Все пак благодаря за съвета.
Ако пък някой друг може да ме посъветва нещо, ще съм благодарен.
  • д-р Жечева
  • д-р Жечева's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
04 Ное 2011 15:49 #4 от д-р Жечева
При пукане и щракане в ставите трябва задължително да се направи преглед при ревматолог.

Како е известно, с течение на годините ставния хрущял /амортисьорът, който поема натоварванията на тялото/ започва да се губи. Колянната става е сред най-силно натоварените, затова и шиповете там се развиват по-рано, а оплакванията са по-сериозни. След 40-годишна възраст започва процес на ошипяване на колената (гонартроза).

В началото на гонартрозата увреждането на хрущяла протича без симптоми, тъй като в него няма нервни окончания. При движение се забелязва само щракане и пукане в коляното. Появата на болка е сигнал за това, че е настъпил вторият стадий, при който на места хрущялът е силно износен и околните тъкани реагират с болка, често съпроводена с оток и ограничение в движението на ставата.
В хрущяла няма не само нерви, но и кръвоносни съдове. Той се "храни" по време на активно движение - чрез изстискване на съответните вещества от синовиалната мембрана, намираща се във вътрешната част на ставната капсула. При обездвижване на тялото, храненето на хрущяла е влошено. Разбира се не е препоръчително и претоварването на ставите. Или и тук, като и в други области, важен е балансът :) .

Факторите за запазване на ставите в добро състояние са: оптималното тегло, здравословното хранене, интелигентният двигателен режим.
Създадено с Kunena форум