- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
Калций - има ли противопоказания?
- Петя
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
01 Ное 2011 07:09 #1
от Петя
Петя COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Калций - има ли противопоказания?
Здравейте. На 20 години съм и купих някакви таблетки съдържащи калций и флуор, понеже зъболекарката ми каза, че имам изключително много бели петна по зъбите, а не мога да кажа, че приемам достатъчно калций от млечни продукти, а флуор - въобще. Искам да попитам всекидневно ли се пият тези таблетки и в какъв срок? Вярно ли е, че приемат на флуор всъщност не е много полезен (поне във големи количества), защото вместо да помогне в борбата с кариесите би навредил на зъбите? Ако пия на ден по една таблетка какъв ефект ще усетя за 1 месец? И може ли да ми стане нещо нередно..например камъни в бъбреците или нещо друго?
- Диетолог
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
01 Ное 2011 07:47 #2
от Диетолог
Отговор: Калций - има ли противопоказания?
Диетолозите обикновено препоръчват калцият да се получава от подходящо подбрани храни. Правелият хранителен режим е изключително важен за здравето на съвременния човек, отделящ все по-малко време за движение и спорт.
Становището по този въпрос, на много от познаваните от мен диетолози е, че консумацията на храни с достатъчно високо съдържание на калций дори могат да помогнат изключително много в борбата с излишните килограми. Това обаче, се отнася само за лица, при които приемът на калций е бил нисък преди това.
Становището по този въпрос, на много от познаваните от мен диетолози е, че консумацията на храни с достатъчно високо съдържание на калций дори могат да помогнат изключително много в борбата с излишните килограми. Това обаче, се отнася само за лица, при които приемът на калций е бил нисък преди това.
- Поля
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
01 Ное 2011 08:00 #3
от Поля
Зная, че сусаменото семе съдържа достатъчно количество калций. Моя позната взема от дълго време всеки ден по 1 супена лъжица смляно семе с малко мед, а понякога добавя и канела
- Алекс
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Посетител
01 Ное 2011 14:59 #4
от Алекс
Трябва да се знае още, че лененото семе увеличава успеваемостта на калция, поради което би било добре да се комбинира със храни богати на калций като риба и бобови храни, различни видове зеле (обикновено, карфиол, брюкселско). Много хора обръщат внимание само на това да ядат богати на калций храни, без да знаят, че също толкова важно е калцият който са изяли да бъде усвоен от организма. Често пъти комбинираме храни богати на калций с храни, които пречат за усвояването на калция от организма, което унищожава доброто желание за здравословно хранене и увеличаване на калция.
- Тинко
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
02 Ное 2011 14:00 #5
от Тинко
Попаднах на нешо интересно за калция:
"Някои изследвания показват че нисък прием на калций може да допринесе за високото кръвно налягане, но точната му роля при хипертония не е известна. Има теория, че липсата на калций в храната предразполага тялото към съхраняване на натрий, което повишава кръвното налягане. По тази причина може да бъде особено важно, че чувсвителните към сол хора с хипертония трябва да получават достатъчно калций.
Въпреки че има доказателства че консумирането на много богати на калций храни и напитки могат да помогнат за предотвратяване на хипертонията, усилията за контрол на кръвното налягане с калциеви добавки са имали смесени резултати. На този етап експертите са нежелание препоръчват калциевите добавки, но тъй като мнозина хора просто не получават достатъчно калций при тяхното хранене, както и калций, малцина биха се противопоставили на тяхното допълнително приемане с храната."
"Някои изследвания показват че нисък прием на калций може да допринесе за високото кръвно налягане, но точната му роля при хипертония не е известна. Има теория, че липсата на калций в храната предразполага тялото към съхраняване на натрий, което повишава кръвното налягане. По тази причина може да бъде особено важно, че чувсвителните към сол хора с хипертония трябва да получават достатъчно калций.
Въпреки че има доказателства че консумирането на много богати на калций храни и напитки могат да помогнат за предотвратяване на хипертонията, усилията за контрол на кръвното налягане с калциеви добавки са имали смесени резултати. На този етап експертите са нежелание препоръчват калциевите добавки, но тъй като мнозина хора просто не получават достатъчно калций при тяхното хранене, както и калций, малцина биха се противопоставили на тяхното допълнително приемане с храната."
- iskamte17
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
- Thank you received: 0
24 Сеп 2012 13:25 #6
от iskamte17
Здравейте,
според мен с калция не бива да се прекалява, дневната доза е между 800-1000 мг. на ден, това са 100гр. сирене и 1 кофичка кисело мляко и за да бъде усвояван от организма са нужни 20 мин. на ден излагане на слънце или приемане на витамин Д/рибено масло, риба/. При предозиране на дневната доза калций организма го изхвърля чрез урината.
Поздрави
според мен с калция не бива да се прекалява, дневната доза е между 800-1000 мг. на ден, това са 100гр. сирене и 1 кофичка кисело мляко и за да бъде усвояван от организма са нужни 20 мин. на ден излагане на слънце или приемане на витамин Д/рибено масло, риба/. При предозиране на дневната доза калций организма го изхвърля чрез урината.
Поздрави
- tsetso
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- Админ
24 Сеп 2012 23:15 - 24 Сеп 2012 23:18 #7
от tsetso
Административен профил.
Скоро, поради по-мрачното полугодие, ще започна суплементиране с Витамин Д. Един малък експеримент за по-добро здраве и настроение през зимата.
За съжаление малко се излагах на слънце това лято.
За съжаление малко се излагах на слънце това лято.
Административен профил.
Last edit: 24 Сеп 2012 23:18 от tsetso.