Забележка

The forum is in read only mode.

Окончателна диагноза

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
29 Окт 2011 10:16 #1 от bissi_75
bissi_75 COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Окончателна диагноза
Здравейте!!!откриха ми рак на гърдата на 01.07.2011г.,преминах 4 курса предоперативна химиотерапия.Операцията ми беше на 12.10.,пълна мастектомия,с отстраняване на 12 лимфни възела.Окончателната ми диагноза е CA ГЛ.МАМЕ ДЕКСТРИ pT3N0Mх.G2,цитирам:паренхим на мл.жлеза с цялата гама жлезисто кистична болест,пролиферативен вариянт,мултифокални огнища с инвазивен дуктален карцином с различни хистологични варианти в различните участъци.Откриват се огнища на дуктален карцином in situ.,наличие на ангиолимфатична и периневрална инвазия,отлагане на калций,оскъдни участъци с канцеризация на лобули.6 бр.л.в.с реактивни промени.Хирурга ми обясни че е имало ефект от химиотерапията и яе няма разсейки в лв,но това което разбрах от епикризата е че хем е в началото а пък е инвазивен,нещо не ми се вързва.Имам среща с онколога ми но е чак на 03.10.вече прочетох всичко в нета,ако може да ми помогнете с разяснение на изследването.Благодаря Ви:)
  • P. Kabakchieva
  • P. Kabakchieva's Avatar
  • Посетител
29 Окт 2011 13:47 #2 от P. Kabakchieva
Отговор: Окончателна диагноза
Здравейте, Биси! Поставянето на диагнозата рак на гърдата вероятно е доста плашещо, но когато заболяването се "хване" навреме и се предприемат мерки, шансовете за окончателно излекуване са големи.
Инвазивният дуктален карцином, какъвто е диагностициран при вас, е един от най-често срещаните карциноми на гърдата. Във Вашия случай е проведена така наречената неоадювантна терапия, която може да бъде лъче- или химиотерапия, и целта й е да намали размерите на тумора и той да бъде по-лесен за оперативно отстраняване. Последващият обем на операцията, който естествено се преценява от хирурга, е стандартният за този вид заболяване и стадийност. Туморът при Вас, в момента на поставяне на диагнозата, е в стадий Т3 (т.е. с размери над 5 см), но все пак е важно, че не са открити метастази.
Препоръчвам Ви да не се задълбочавате какво е описано от патолога - това е медицинският език, на който си разговарят лекарите :) Всичко каквото е предприето при Вас като лечение е адекватно:) Желая Ви успех!
Създадено с Kunena форум