- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
Дюстабан ли съм ?
- spain
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
31 Май 2011 16:25 #1
от spain
spain COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Дюстабан ли съм ?
Добър ден.
Имам няколко въпроса свързани дали съм с дюстабан. Имам няколко въпроса свързани дали съм с дюстабан.
Не знам дал иси внушавам,но като гледам лявото стъпало на единия си крак и го сравнявам с дясното изглежда ми с малко спаднал свод.. смисъл има си свод,но като чели на десния крак свода е по голям ( стъпалата с еднакви сводове ли са или с различни и е нормално това ) ако не е нормално на какво може да се дължи не съм с наднормено тегло,мога да тичам не ме болят стъпалата ( единсвено като малък съм стъпвал с лявата пета навътре,но не са ми казвали че съм с дюстабан не са ми плоски стъпалата поне като стъпя и ги оглеждам виждам че си имам извивки и не влизат в контакт с земята,и ако свода ми е спаднал на единия крак каква е причината,и дали ще се възстанови или ще си остане така ? на 18 години съм ( само да кажа,че си правих един тест в домашни условия не знам колко е достоверен намокрих си краката на външната чешма след това стъпих няколко пъти върху една ламарина която я печеше слънцето и за да си видя отпечатъците на стъпалата и след това сравних по ето тази снимка от интернет изглежда така нормално стъпало www.runnersworld.co.uk/news/imag ... alfoot.jpg
това е за плоско стъпало www.runnersworld.co.uk/news/images/widefoot.jpg
това е за висок свод www.runnersworld.co.uk/news/imag ... owfoot.jpg
този тест който е в домашни условия може ли да бъде достоверен аз сравних отпечатъците и им изглеждат стъпалата като на 1 вата снимка
Имам няколко въпроса свързани дали съм с дюстабан. Имам няколко въпроса свързани дали съм с дюстабан.
Не знам дал иси внушавам,но като гледам лявото стъпало на единия си крак и го сравнявам с дясното изглежда ми с малко спаднал свод.. смисъл има си свод,но като чели на десния крак свода е по голям ( стъпалата с еднакви сводове ли са или с различни и е нормално това ) ако не е нормално на какво може да се дължи не съм с наднормено тегло,мога да тичам не ме болят стъпалата ( единсвено като малък съм стъпвал с лявата пета навътре,но не са ми казвали че съм с дюстабан не са ми плоски стъпалата поне като стъпя и ги оглеждам виждам че си имам извивки и не влизат в контакт с земята,и ако свода ми е спаднал на единия крак каква е причината,и дали ще се възстанови или ще си остане така ? на 18 години съм ( само да кажа,че си правих един тест в домашни условия не знам колко е достоверен намокрих си краката на външната чешма след това стъпих няколко пъти върху една ламарина която я печеше слънцето и за да си видя отпечатъците на стъпалата и след това сравних по ето тази снимка от интернет изглежда така нормално стъпало www.runnersworld.co.uk/news/imag ... alfoot.jpg
това е за плоско стъпало www.runnersworld.co.uk/news/images/widefoot.jpg
това е за висок свод www.runnersworld.co.uk/news/imag ... owfoot.jpg
този тест който е в домашни условия може ли да бъде достоверен аз сравних отпечатъците и им изглеждат стъпалата като на 1 вата снимка
- д-р Георгиев
-
- Посетител
31 Май 2011 16:41 #2
от д-р Георгиев
Re: Дюстабан ли съм ?
Здравейте,
Най-вероятно всичко е наред. Естествено, че са възможно леки асиметрии в стъпалата, но това е в рамките на нормата. Ако нямаш оплаквания като болка и лесна уморяемост - значи няма проблем.
Най-достоверният тест за плоско ходило е, когато стъпиш здраво на земята с крака си и повдигнеш пасивно палеца с ръка нагоре. Тогава сводът е най-голям - т.е. 100%. Ако при пускането на палеца, т.е. при нормалното му положение, височината на свода намалее с повече от 40-50%, може и да се касае за нисък свод. По принцип тези неща трябва да ги види лекар и то най-добре ортопед, за да се избегнат недоразумения и грешки.
Но предвид нормалния отпечатък и липсата на оплаквания, можем да заключим, че всичко е ОК.
Най-вероятно всичко е наред. Естествено, че са възможно леки асиметрии в стъпалата, но това е в рамките на нормата. Ако нямаш оплаквания като болка и лесна уморяемост - значи няма проблем.
Най-достоверният тест за плоско ходило е, когато стъпиш здраво на земята с крака си и повдигнеш пасивно палеца с ръка нагоре. Тогава сводът е най-голям - т.е. 100%. Ако при пускането на палеца, т.е. при нормалното му положение, височината на свода намалее с повече от 40-50%, може и да се касае за нисък свод. По принцип тези неща трябва да ги види лекар и то най-добре ортопед, за да се избегнат недоразумения и грешки.
Но предвид нормалния отпечатък и липсата на оплаквания, можем да заключим, че всичко е ОК.
- spain
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
31 Май 2011 17:28 #3
от spain
Аха а тази асиметрия за която говорите ,че е в рамките на нормалното предполагам не значи,че съм дюстабан правилно съм разбрал нали ? може ли да се дължи на причината че всяка събота и неделя почнах да бягам по 4 километра на ден но преди това не бях тичал изобщо цяла зима (заради лошото време)( сега малко осещах едно трептене в лявата пета но предполагам е от това че то се появи като почнах да тичам всяка събота и неделя по 4 км а цяла зима не бях тичал от това и тогава осетих някакво трептене в лявата пета,но както казах сигурно е от рязкото натоварване и бягане а не постепенното натоварване понеже аз изведнъж започнах да бягам тези големи разстояния а не постепенно
- tsetso
-
- Посетител
31 Май 2011 17:43 #4
от tsetso
"В границите на нормата" означава, че не си с плоскостъпие (дюстабан). Винаги има асиметрия между двата крака. По-добре направи този тест, който го е описал доктора. Или ако още се притесняваш - отиди на ортопед или поне при личния лекар, ама според мен няма нужда, тъй като си самовнушаваш.
- spain
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
31 Май 2011 17:47 #5
от spain
е този тест с придърпване на палеца как се прави може ли да се клекне като стъпя здраво на единия крак за да се хване палеца и да го вдигна нагоре или трябва да е изпънат крака ? че не разбрах точно как се прави
Модератори: д-р Георгиев