Забележка

The forum is in read only mode.

Болки в тазовата част и кръста

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
24 Окт 2010 01:06 #1 от boxerche
boxerche COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Болки в тазовата част и кръста
Здравейте,

(Жена, на 20г.) Имам следните оплаквания вече от доста време (около 10г.): болките са от двете страни на тазовата кост. В началото започнаха само от едната страна и целият крак ми се влияеше от това, остра и рязка болка в областта на таза и ставата, бях на около 11г. и когато стана нетърпимо, потърсих лекарска помощ, правеха ми снимки и изследвания и в крайна сметка не потвърдиха нищо, по-късно ми казаха че е най-вероятно от пубертета и ще мине, е още не е, но тогава беше най-тежко, имала съм дни, в които беше адски болезнено да се изправя и изобщо да стъпвам с този крак. Пила съм различни обезболяващи, болкоуспокояващи, но се уплаших от това, да не стана зависима и отказах да взимам каквото и да било, защото в крайна сметка решението беше само временно. Болката се усеща всяка вечер, когато си легна, или накратко - всеки път когато легна има един период от време, в който си търся най-безболезнена поза или си слагам нещо меко под кръста. Засилва се, когато времето се застуди и понякога след различни физически упражнения, усеща се така сякащ съм си паднала "на задника" (с извинение) от 2метра височина, само че не е тъпа като от ритник, а остра. На 15г. ме изпратиха на ЯМР в Стара Загора и установиха, че нямам никакви проблеми с гръбначния стълб и нямам дископатия, което беше една от вероятните диагнози, пращали са ме и във военна болница в Пловдив и там отхвърлиха Бехтерев и ишиас. Брат ми като малък се лекуваше там от детски артрит, имаше и киста на сгъвката на колянната става, след което от лечението с метотрексат имаше някакъв страничен ефект с една от клапите на сърцето и му промениха лечението, в крайна сметка доста се оправи, все още го боли стъпалото от време на време и има подувания. Баща ми е с дископатия и непотвърден Бехтерев. И ми бяха казали, че е нещо наследствено, след което миналата година бях отново на лекар, който само огледа колекцията ми от снимки, непопълвана от 2006 насам и каза, че това е вродено: стеснение на тазобедрените стави, които понякога са възпаляват и боли.
Не оспорвам нищо, нямам медицинско образование, просто искам болката да спре. Всеки път, когато съм лежала, няма значение колко дълго, след като стана, боли силно и нямам пълен контрол над краката си, където болката е по-силна усещам слабост и ми се е случвало просто да се свие.. понякога боли и след седене,зависи от твърдостта на повърхността, където съм седнала. Както казах, боли и когато се застуди рязко и е влажно. Когато сложа висок ток, като че ли боли по-малко, но тогава трябва да правя по-ситни крачки, защото усещам едно придърпване, сякаш нещо ме стяга. Схващам се много често, даже мога да кажа, че всеки път съм схваната някъде, най-често след течение ме боли или се схваща гръдната кост или съответно от двете страни на гр.стълб зад гръдната кост. Често се задъхвам и усещам, че въздуха не ми стига, което ме кара да въздишам или прозявам без да се усетя ми се превърна в навик. Не мога да бягам, много рядко, когато реша да го направя, болката не ме спира.
Та главният ми въпрос е къде да отида да ме прегледат отново? Дали да поискам снимка, както споменах не ми е правена от 3-4г. и има ли някой, който би ми дал примерни диагнози, да знам къде да се насоча или отговора отново ще е "няма да спре да те боли, докато си на този свят" и още едно нещо много ме тревожи, някой ден като реша да си имам деца, как ще се справя с раждането и тази болка, или тя просто ще се притъпи, заради другата по-силна?

Благодаря Ви за отделеното внимание, написах цяла книга все пак...
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
24 Окт 2010 22:19 #2 от Здравко
Re: Болки в тазовата част и кръста
Здравейте,

Да, задължително трябва да потърсите "второ" мнение от специалист, чакали сте прекалено дълго. Бих Ви препоръчал да съберете абсолютно всички направени изследвания до момента и да потърсите добър ортопед за консултация. В района на София има отлични такива - в Горна Баня (въпреки че напоследък са станали доста "комерсиални") и в клиника Царица Йоана (бившият ИСУЛ).

При всички случаи трябва да се изясни диагнозата преди да се пристъпи към лечение.
Създадено с Kunena форум