- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
Повишена ALP (алкална фосфатаза)
- Venci
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
04 Сеп 2010 00:05 #1
от Venci
Venci COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Повишена ALP (алкална фосфатаза)
Здравейте,
Mъж съм, на 27 години и имам следния въпрос:
Днес си направих рутинни изследвания - пълна кръвна картина и биохимия. Всички резултатати са в рамките на референтните граници, единствено показателят ALP алкална фосфатаза е 330 при норма 306. Всички останали чернодробни показатели са в норма. СУЕ-то ми е 10. В петък ще занеса изследванията на личния си лекар, но този показател ме притеснява. Имам ли основания за притеснение.
Благодаря ви предварително!
Mъж съм, на 27 години и имам следния въпрос:
Днес си направих рутинни изследвания - пълна кръвна картина и биохимия. Всички резултатати са в рамките на референтните граници, единствено показателят ALP алкална фосфатаза е 330 при норма 306. Всички останали чернодробни показатели са в норма. СУЕ-то ми е 10. В петък ще занеса изследванията на личния си лекар, но този показател ме притеснява. Имам ли основания за притеснение.
Благодаря ви предварително!
- Здравко
-
- Посетител
04 Сеп 2010 11:52 #2
от Здравко
Re: Повишена ALP (алкална фосфатаза)
Здравейте Венци,
Завишената в пъти алкална фосфатаза служи за диагностичен белег при чернодробни и жлъчни заболявания, както и такива на костната система. При липса на допълнителни оплаквания и стойности на чернодробни ензими и калциево-фосфорен метаболизъм в референти граници не следва да е повод за притеснение. Травми, вариращо тегло, тютюнопушене и някои медикаменти също се посочват като фактори, увеличаващи стойностите на ALP.
Завишената в пъти алкална фосфатаза служи за диагностичен белег при чернодробни и жлъчни заболявания, както и такива на костната система. При липса на допълнителни оплаквания и стойности на чернодробни ензими и калциево-фосфорен метаболизъм в референти граници не следва да е повод за притеснение. Травми, вариращо тегло, тютюнопушене и някои медикаменти също се посочват като фактори, увеличаващи стойностите на ALP.
- Venci
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
- Thank you received: 0
05 Сеп 2010 20:37 #3
от Venci
Re: Повишена ALP (алкална фосфатаза)
Мерси, наскоро отслабнах драстично и може наистина да е от това.