- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
Скенер на синуси
- pavlina
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
20 Апр 2012 10:45 #1
от pavlina
pavlina COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Скенер на синуси
Здравейте,
Жена ми има периодични болки в лявата сливица от около 1г.
Антибиограма с изолиран Стафилокок ауреус без микробно число.
Ходихме при различни лекари..., едни я лекуваха с хомеопатия, други с имуностимулатури, но неуспешно. От Габрово сме. Направих консултация с един специалист ,който идва в Габрово рядко и той единствен се сети да и прегледа и носа. Според него било вероятно сливицата да реагира от някакъв проблем със синусите и препоръча скенер. В Габрово има скенер ,но мои близки лекари ми казаха ,че тук техниката била стара и най-важното рентгенолозите нямали опит и едва ли ще могат добре да разчетат изображението..С малко дете сме и не е много удобно да я водя в София за скенер и се поитересувах дали е възможно да запишат изследването на диск и евентуално да го занеса на специалист с опит в София без да водя жена си..Казаха ми,че е възможно.Но... след като се обадих до София с молба да ми разчетат евентуалната записана диагностика ми казаха,че при това изследване е много важно този който го прави да го разчита.. Не ми стана ясно защо специалистите от София ми отговориха така..? нали това което ще се види от рентгенолога в Габрово ще е същото ,което ще се запише на диска и ще го види специалиста с опит в разчитането на такива образни изследвания. Защо не е така,дали защото записаната информация ще е компресирана с по малко пиксели или защото истински добрия специалист ще знае много по добре къде точно да позиционира срезовете в зависимост от това ,какво намира по време на изследването? Изобщо как стои въпросът технически? Знам,че една обикновена снимка на бял дроб примерно няма значение къде е правена ,а кой ще я разчете.Наистина ли с компютърния томограф не стоят така нещата.Даже при обикновените рентгенови снимки никой специалист не се интересува от заключението на този който е снимал и не му чете писанията ,а просто поглежда снимката.
Ако наистина се налага да направя изследването в София ,къде е най-добре да стане това???
Благодаря предварително!
Жена ми има периодични болки в лявата сливица от около 1г.
Антибиограма с изолиран Стафилокок ауреус без микробно число.
Ходихме при различни лекари..., едни я лекуваха с хомеопатия, други с имуностимулатури, но неуспешно. От Габрово сме. Направих консултация с един специалист ,който идва в Габрово рядко и той единствен се сети да и прегледа и носа. Според него било вероятно сливицата да реагира от някакъв проблем със синусите и препоръча скенер. В Габрово има скенер ,но мои близки лекари ми казаха ,че тук техниката била стара и най-важното рентгенолозите нямали опит и едва ли ще могат добре да разчетат изображението..С малко дете сме и не е много удобно да я водя в София за скенер и се поитересувах дали е възможно да запишат изследването на диск и евентуално да го занеса на специалист с опит в София без да водя жена си..Казаха ми,че е възможно.Но... след като се обадих до София с молба да ми разчетат евентуалната записана диагностика ми казаха,че при това изследване е много важно този който го прави да го разчита.. Не ми стана ясно защо специалистите от София ми отговориха така..? нали това което ще се види от рентгенолога в Габрово ще е същото ,което ще се запише на диска и ще го види специалиста с опит в разчитането на такива образни изследвания. Защо не е така,дали защото записаната информация ще е компресирана с по малко пиксели или защото истински добрия специалист ще знае много по добре къде точно да позиционира срезовете в зависимост от това ,какво намира по време на изследването? Изобщо как стои въпросът технически? Знам,че една обикновена снимка на бял дроб примерно няма значение къде е правена ,а кой ще я разчете.Наистина ли с компютърния томограф не стоят така нещата.Даже при обикновените рентгенови снимки никой специалист не се интересува от заключението на този който е снимал и не му чете писанията ,а просто поглежда снимката.
Ако наистина се налага да направя изследването в София ,къде е най-добре да стане това???
Благодаря предварително!
- д-р Георгиев
-
- Посетител
20 Апр 2012 12:13 #2
от д-р Георгиев
Отговор: Скенер на синуси
Както при рентгенографията, така и при томографията си има чалъми както за направата, така и за разчитането им. Информацията на диска ще е същата, но имайте предвид, че човекът, който разчита е свикнал да работи с определен скенер с определена разделителна способност, брой срезове, евентуално наличие на някакви артефакти.
По принцип най-добрият вариант е да дойдете в София, препоръчвам Ви в Токуда при д-р Иванов. Възможно е и дискът да бъде погледнат и на двете места, но за целта трябва да се уговорите в отделението по образна диагностика към болницата. Варианти са и ИСУЛ и Александровска, Св. Екатерина. Навсякъде ще Ви свършат работа в София почти.
По принцип най-добрият вариант е да дойдете в София, препоръчвам Ви в Токуда при д-р Иванов. Възможно е и дискът да бъде погледнат и на двете места, но за целта трябва да се уговорите в отделението по образна диагностика към болницата. Варианти са и ИСУЛ и Александровска, Св. Екатерина. Навсякъде ще Ви свършат работа в София почти.
- pavlina
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
20 Апр 2012 12:33 - 20 Апр 2012 12:38 #3
от pavlina
Благодаря за отговора.
И още нещо... както вече писах по горе не е ли от решаващо значение разчетката на информацията от специалиста ( в случая Уши нос гърло).Така поне е със сигурност при конвенционалната рентгенография. Например когато са ми правили венозна урография ,никой от уролозите които са ме лекували не се е интересувал от разчетката на рентгенолога. Вероятно като по нов образен метод не е по силите на повечето профилирани специалисти. Имах предвид диска да бде прегледан от съответния специалист по Уши нос гърло? Но май в случая са малко тези специалисти,които имат умения по компютърна томография.Така ли е?
Ако все пак направя изследването в Габрово ,на кого е най-добре да занеса диска? Специалист Уши нос гърло или специалист образна диагностика? Кои специалисти по Уши нос гърло могат да сложат точна диагноза по това изследване? Щом ще идвам в София не е ли по добре да посетия такъв специалист,защото образния специалист предполагам във всички случаи ще ме насочи след това към Уши нос гърло?
Благодаря
И още нещо... както вече писах по горе не е ли от решаващо значение разчетката на информацията от специалиста ( в случая Уши нос гърло).Така поне е със сигурност при конвенционалната рентгенография. Например когато са ми правили венозна урография ,никой от уролозите които са ме лекували не се е интересувал от разчетката на рентгенолога. Вероятно като по нов образен метод не е по силите на повечето профилирани специалисти. Имах предвид диска да бде прегледан от съответния специалист по Уши нос гърло? Но май в случая са малко тези специалисти,които имат умения по компютърна томография.Така ли е?
Ако все пак направя изследването в Габрово ,на кого е най-добре да занеса диска? Специалист Уши нос гърло или специалист образна диагностика? Кои специалисти по Уши нос гърло могат да сложат точна диагноза по това изследване? Щом ще идвам в София не е ли по добре да посетия такъв специалист,защото образния специалист предполагам във всички случаи ще ме насочи след това към Уши нос гърло?
Благодаря
Last edit: 20 Апр 2012 12:38 от pavlina.
- д-р Георгиев
-
- Посетител
21 Апр 2012 17:31 #4
от д-р Георгиев
Находката трябва да се тълкува във връзка с клиничната картина, като от значение е и както тълкуването от специалиста по образна диагностика, както и от лекуващия лекар - две мнения никога не са излишни. Не подценявам лекарите в Габрово, вярвам че има добри специалисти, които могат да дадат адекватно мнение. Обърнете се към лекуващия лекар, този, направил предложение за компютърна томография.
- pavlina
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
10 Май 2012 08:49 #5
от pavlina
Скенера показа полип в десен максиларен синус. Дали той има отношение към проблема със сливицата? Отново различните лекари дават различни мнения...Един предлага операция, друг иска само да пунктира полипа ,а трети предлага спрей за нос Назонекс...Щом предлагат само пункция това означава ли че полипа е пълен с течност,а не е плътна лигавица.Как пък го разбраха???
Моля за Вашето мнение!
Благодаря предварително!
Прикачвам снимки от скенера на срезовете от които се вижда образуванието!
Моля за Вашето мнение!
Благодаря предварително!
Прикачвам снимки от скенера на срезовете от които се вижда образуванието!
- kiselo mlqko
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
17 Май 2012 09:48 - 17 Май 2012 09:51 #6
от kiselo mlqko
1 Интерпретацията на КТ изследване се извършва изключително и само от специалист рентгенолог
2 В габрово няма уролози - има баща и син тапанари които си мислият че разбират нещо (във връзка с венозните урографии )
3 За съжаление в Габрово имаше един добар рентгенолог, млад специалист, но се махна. Остана един пенсионер, който само прибира парите на хората, без да има и понятие от образни изследвания ,май Атанасов беше ....
2 В габрово няма уролози - има баща и син тапанари които си мислият че разбират нещо (във връзка с венозните урографии )
3 За съжаление в Габрово имаше един добар рентгенолог, млад специалист, но се махна. Остана един пенсионер, който само прибира парите на хората, без да има и понятие от образни изследвания ,май Атанасов беше ....
Last edit: 17 Май 2012 09:51 от kiselo mlqko.
- Vasilec
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
17 Май 2012 15:10 #7
от Vasilec
Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.
Sport Medicine
Любознателен студент по медицина 6 курс.
Абе със спрей за нос няма да се оправят нещата. Иначе освен полипа се вижда и хипертрофия на лигавицата...
Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.
Sport Medicine
- kiselo mlqko
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
17 Май 2012 15:52 #8
от kiselo mlqko
kade vidia hipertofia na ligavicata be?
Normalni nosni konhi - neka da ne se pravim na lekari - Vsiaka gaba dd si znae ......
Normalni nosni konhi - neka da ne se pravim na lekari - Vsiaka gaba dd si znae ......
- Коди Мартин
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- Модератор
- Thank you received: 13
17 Май 2012 16:37 - 17 Май 2012 16:38 #9
от Коди Мартин
"За учения, който е живял с вярата си в силата
на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество,
вече всеки миг ще покори най-високия...
Здравейте!
Във форума има специалисти,студенти по медицина и хора,който се опитват да бъдат полезни.
Vasilec е един от добрите тук,които дават страхотни съвети и е много хубаво,че е един от нас.Аз лично няма да търпя подобни изказвания по негов род или към който и да е от колегите-специалисти.Освен това,ще ви помоля да внимавате повече с изразните средства и за напред да пишете на кирилица.
Поздрави и усмивки!
Във форума има специалисти,студенти по медицина и хора,който се опитват да бъдат полезни.
Vasilec е един от добрите тук,които дават страхотни съвети и е много хубаво,че е един от нас.Аз лично няма да търпя подобни изказвания по негов род или към който и да е от колегите-специалисти.Освен това,ще ви помоля да внимавате повече с изразните средства и за напред да пишете на кирилица.
Поздрави и усмивки!
"За учения, който е живял с вярата си в силата
на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество,
вече всеки миг ще покори най-високия...
Last edit: 17 Май 2012 16:38 от Коди Мартин.
COM_KUNENA_THANKYOU: Vasilec
- Vasilec
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
17 Май 2012 17:07 - 17 Май 2012 17:09 #10
от Vasilec
Sport Medicine
Сравни лигавицата на носните конхи от ляво и от дясно и кажи, че вдясно на средните срезове не виждаш хипертрофия, може би следствие от възпалителен процес. Не знам дали си медицинско лице или не, обаче българският ти е ужасен, а и не е коректно да се изказваш по подобен начин за колеги, както си го направил по-горе с определения като "тАпанари".
Нямам за цел да развалям темата на човека, затова спирам дотук.
Нямам за цел да развалям темата на човека, затова спирам дотук.
Sport Medicine
Last edit: 17 Май 2012 17:09 от Vasilec.
Модератори: д-р Георгиев