Забележка

The forum is in read only mode.

Проблем с шум в ушите (високочестотно свистене)

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
01 Май 2011 17:10 #1 от lz1gjd
lz1gjd COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Проблем с шум в ушите (високочестотно свистене)
Здравейте,
от около четири седмици имам проблем със шум в ушите който най-лесно мога да го опиша като високочестотно свистене, което най-лесно мога да оприлича със свистенето от някой телевизор с кинескоп.

Накратко :

Преди около два месеца се разболях от грип за лекуването на който трябваше дори да си взема отпуск от работата със начални симптоми температура от 39 градуса, втрисане, и болки в мускулите. Излекува се лесно с РЕЛЕНЗА и стандартните при такива заболявания.

Преди около пет седмици ми се наложи да вземам ОФЛОКСИН 200мг предписан от УРОЛОГ-а ми, поради инфекция.

Взимах го около седмица точно както бе предписан - по 2 таблетки на 12 часа.

Няколко дни след началото на приема запопочнаха да се проявяват първите симптоми - появяваше се това свистене ту в лявото ту в дясното ухо, и изчезваше.

След около седмица (преди четири седмици) този шум стана постоянен не е имало момент в който да не се чува и реших да отида на УНГ специалист.

Той ме прегледа и видя че имам възпаление на двете "тъпанчета" и ушния канал в дясното ухо.
Направи въздушна аудиометрия и костна проводимост - установи се съвсем леко смущение, съвсем леко намалена чувствителност към ниските честоти но като цяло нормален слух.

Предписа УНИФЛОКС разтвор за капки - 5 капки 3 пъти на ден във всяко ухо и поставяне на компреси с риванол за около половин час също три пъти на ден за период от седмица.

След още седмица отново отидох при него установи че е отшумяла инфекцията, и понеже симптомите не изчезваха ми предписа - CAVINTON FORTE по 2 таблетки на ден и SYMPATHYL - по 1 таблетка 3 пъти на ден.

Седмица по-късно отидох отново при УНГ със същите симптоми и ме прати на невролог, който ме прегледа и след като установи чрез серия стандартни тестове ?!? - погъделичкване и леки удари че съм наред ми предписа освен останалото да вземам и ВЕСТИБО 2 пъти по 1 таблетка на ден и след двадесет дена да отида отново.

И така около седмица на :

КАВИНТОН ФОРТЕ 3 по 1
ВЕСТИБО 2 по 1
МИЛГАММА Н 3 по 1
ГИНКО БИЛОБА 1 по 1

След което (това преди седмица вече) отидох при друг УНГ за второ мнение, защото звука ме побърква на моменти.

Той ми направи отново аудиограма която показва 15дб и 20дб намаление на слуха но което било в рамките на нормите ( социален слух ) и ме посъветва да вземам :

ТАНАКАН 3 по 1
АФРИН спрей за нос

Посъветва ме също ако искам да отида при според него ( а и според моето проучване ) един от най-добрите специалист УНГ завеждащ клиниката УНГ в ИСУЛ проф. Ценев.

Реших да отида в ИСУЛ понеже знам че там ще разполагат с техниката и знанията да ми помогнат по оптимален начин.

И така в Четвъртък бях при него прегледа ме, и въпреки няколко кратното запитване дали не са необходими допълнителни изследвания той каза че не е необходимо и предписа да спра КАВИНТОН-а и ВЕСТИБОто и да започна :

НООТРОПИЛ 3 x 1
НЕОРИНАКТИВ 2 по 2 впръсквания

Консултирах се вчера и с УНГ доктора в града при който ходих последно дали мога да си вземам и витамините и гинкото и той каза че нямало проблем.

Та така последно съм на :

НООТРОПИЛ 3 x 1
ТАНАКАН 3 x 1
МИЛГАМА Н 3 x 1
НЕОРИНАКТИВ 2 по 2 впръсквания

Трябва да отбележа че имам и хронични заболявания :

хипертиреодизъм - открит преди около четири години, и в момента лекуван с 3 пъти по 2 таблетки ПРОПИЦИЛ
от около 3 и половина години счупен кътник горе в дясно в следствие на което дъвча само от лявата страна
наличие на две амалгамни пломби горе в ляво - кътник и предкътник
отскоро открит гранулом на кътник долу в ляво

Също е необходимо да отбележа че като че ли има известен спад в амплитудата на шума, и от 5 от 10 последните дни е по-скоро 2-3 от 10.

Бих искал да зная защо никой не пожела да ми се правят допълнителни изследвания а разчитат само на тая аудиограма.

Необходимо ли е да потърся друг специалист и по-конкретно отоневролог.
  • tsetso
  • tsetso's Avatar
  • Посетител
01 Май 2011 20:29 #2 от tsetso
Re: Проблем с шум в ушите (високочестотно свистене)
Нещата изглежда, че са за отоневролог и въпреки това вероятно посещението ви при друг специалист няма да промени лечението.
Вероятно шумът е съчетан с намаление от приемен тип и това показва аудиограмата. Така наречения шум в ушите (тинитус) е неспецифичен и често субективен симптом и както разбирате няма специфично изследване, което да установи неговия произхоф. Твърде вероятно е шумът да е вследствие на неврит на слуховия нерв. Нещата са явно доста комплексни предвид изкарания грип, предписаният офлоксин и инфекцията на външното ухо. И все пак подобен род лечение е стандарт...
01 Май 2011 22:35 #3 от lz1gjd
До колкото знам стандарт за подтискане на тинитус е VESTIBO и CAVINTON FORTE, а за този НООТРОПИЛ освен че е от този вид медикаменти за засилване на паметта, и подпомагане на някои умствени дейности не зная какво приложение има във връзка с шум в ушите.
01 Май 2011 23:02 #4 от П. Кабакчиева
Да разбираме ли, че има подобрение? Относно предписаните лекарства и терапията е редно да се консултирате с лекуващия лекар(и).
01 Май 2011 23:56 #5 от lz1gjd
Подобрение имаше преди да посетя поредния специалист и да се променят медикаментите.

Разбира се всичко е до известна степен субективно, понеже амплитудата се променя поради различни фактори : наличие на звукови дразнители, стрес и др. Въпреки това като цяло е малко по-силно в момента.

В Сряда и Четвъртък можех да го чуя само като го потърся в околния шум, или е тихо.

Тогава бях на ВЕСТИБО, КАВИНТОН и МИЛГАМА ЕН а сега на НООТРОПИЛ, ТАНАКАН и МИЛГАМА ЕН( последните две ги пия след съвет и разрешение на един от местните УНГ специалисти).
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
02 Май 2011 12:45 #6 от д-р Георгиев
Здравейте,

Не вярвам някой сериозен посетител на форума да се ангажира с промяна на лечение тип "по телефона". Все пак подобен род действия са меко казано несериозни.
02 Май 2011 13:12 #7 от lz1gjd
Единствено ме интересува дали е честа практика НООТРОПИЛ да се изписва при шум в ушите и да ми се даде информация за най-близкия до Ямбол отоневролог за да се консултирам и с такъв.
15 Май 2011 19:18 #8 от lz1gjd
Здравейте,
понеже ми откриха преди няколко седмици инфекция от бактерията s.aureus ми предписаха антиобиотик под формата на капки на нос ( те са капки за очи, изписаха ги за нсо, иди ги разбери) . Проблема е че единия антиобиотик беше tobradex (на основата на tobramycine) от който ми се увеличи шума в ушите, оплаках се на УНГ доктора и той предписа CILOXAN но той пък е на основата на ciprofloxacine който също има подобни странични ефекти като тобрадекса. Засега взимам CILOXAN-а но ме притеснява да не ми навреди и той повече. Все пак от един месец вече съм с непрестанен шум в ушите, чиято първопричина съм убеден на 100% бе от подобен антибиотик приеман орално.

Моля, някой запознат да изрази становище по въпроса.
  • P. Kabakchieva
  • P. Kabakchieva's Avatar
  • Посетител
19 Май 2011 13:27 #9 от P. Kabakchieva
Здравейте!
Разбирам колко може да бъде неприятно едно постоянно пищене в ушите и колко побъркващо може да бъде на моменти. Нека ви дам един съвет - спрете да обикаляте лекари и отделения поне за 1- 2 месеца. Лечението ви е адекватно, не се съмнявайте. Ноотропил е медикамент, който освен при паметови разтройства и нарушаване на оросяването на мозъка може да се изписва и при проблеми с ушити - лошо кръвоснабдяване на вътрешното ухо и шум в ушите. Лечението на каквото и да е заболяване изисква време,за да има необходимия ефект. Вие сам мислейки за шума може да обостряте симптоматиката. Опитайте се да не мислите за това, човек сам може да си задълбочи оплакванията като непрестанно мисли за тях, а дори и да ги си ги измисли. Ангажирайте се с работа или нещо друго, което ви развлича и със сигурност ще има положителен резултат.
Относно бактериалната инфекция в носа - тя трябва да се лекува задължително и то с антибиотик. Най - вероятно вирусната инфекция в миналото, за която споделяте е предизвикала шума в ушите. И пак казвам, за да има ефект трябва време и положително мислене и се опитайте поне за месец да се освободите от мислите ( дали лечението ми е добро, дали трябва да отида при друг специалист и дали няма да се влоши от този медикамент - с мисли може да си го влошите наистина).
Желая ви успех!
30 Юли 2011 11:51 #10 от Danibg
Здравейте.
От близо 5 годин имам този проблем. Най силно и неприятно е в началото. След това с времето намалява.
Най-важен според мен е здравословния начин на живот.
Ето една препратка към един форум където има много полезна информация и на други с такива оплаквания:

www.bg-mamma.com/index.php?topic=277550.0

Много важно е спокойствието, да няма преумора, човек да не се депресира или ако е стигнал до там да знае, че има лек и да не се отчайва,
след като при мен след толкова време намаля не вярвайте, че не се лекува или е трябвало да действате бързо в началото.
Просто условията за тоя проблем са назрявали дълго и са се трупали и в един момент нещо е дало само искрата- силен шум, емоция, инфекция, при всеки е различно.
Ние просто трябва да помогнем на природата да си свърши сама работата, защото не е нормално да сме болни а здрави.
През цялото това време разбрах и че никои няма да се погрижи за нашето здраве освен самите ние, всеки сам. Ходил съм при много лекари, но знайте - никой лекар не трябва да искаме да се ангажира с нас и край. Мойте уважения но и повечето от тях не разбират то него. Има дори и такива които смятат че хората си измислят. Не твърдя че няма и такива които се изкарват болни поради някаква си причина но това не е отношение.

Желая ви упех!
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум