- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
СИЛНО ПИЩЕНЕ В УШИТЕ
- JAMO
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
25 Мар 2011 09:09 #1
от JAMO
JAMO COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED СИЛНО ПИЩЕНЕ В УШИТЕ
От около две седмици имам силно пищене в ушите, придружено със замаяност и напрежение и болки в главата и проблем с равновесието. Тези симптоми получих няколко дни след лечение на остър бронхит с антибиотици както следва: 5 дни на 12 часа ципрофлоксацин, 5 дни на 12 часа кларитромицин, 5 дни на 12 часа левофлоксацин и накрая 7 дни дуомокс на 8 часа в комбинация с инжекции гентамицин по 160 mg на 24 часа. Всички тези комбинации ми изписваше личния лекар тъй като не се повлияваше, но накрая се излекувах. По препоръка на личния лекар посетих УНГ специалист, на който му обясних симптомите и всичко което съм изпил за лечение на бронхита и на база на това ми предписа да пия ноотропил 1200 mg на ден и 3 по 1/2 хапче дименхидринат и 2 по 1 милгамма N. Направи ми аудиограма, която показва нормален слух. Не ми е предписвал други изследвания. Пих 10 дни тези лекарства и пак отидох, но тя ми каза да продължавам да ги пия. Не се трогна от това, че симптомите ми се засилват и главата ми ще се пръсне от напрежение. Моля ви дайте ми съвет какво да направя и дали е правилна тази диагноза. Трябва ли да се консултирам с други лекари. Според лекарката причината е нарушения на вътрешното ухо вследствие на гентамицина и след лечението което ми предписа щяло да се оправи, но аз нямам подобрение дори се влошавам.
- д-р Георгиев
-
- Посетител
25 Мар 2011 11:41 #2
от д-р Георгиев
Re: СИЛНО ПИЩЕНЕ В УШИТЕ
Здравейте,
Да, лекарствата от групата на аминогликозидите, включително гентамицин, могат да предизвикват подобни оплаквания, които за щастие са най-често обратими при възрастни. В случая дозирането е на 24 часа и дозата не е изкл. висока, което намалява риска от шум/пищене в ушите (тинитус).
Изключително рядко, но също е възможна появата на тинитус като страничен ефект от левофлоксацин (За справка - www.ehealthme.com/ds/levofloxacin/tinnitus ), а е възможно комбинацията лево + гента да потенцира страничните им ефекти спрямо вътрешното ухо при предразположени лица.
Вероятно най-разумното лечение за момента е да се повлияе шума чрез предписаните Ви лекарства. Все пак консултация с друг специалист никога не е излишна, можете да направите такава с отоневролог.
Да, лекарствата от групата на аминогликозидите, включително гентамицин, могат да предизвикват подобни оплаквания, които за щастие са най-често обратими при възрастни. В случая дозирането е на 24 часа и дозата не е изкл. висока, което намалява риска от шум/пищене в ушите (тинитус).
Изключително рядко, но също е възможна появата на тинитус като страничен ефект от левофлоксацин (За справка - www.ehealthme.com/ds/levofloxacin/tinnitus ), а е възможно комбинацията лево + гента да потенцира страничните им ефекти спрямо вътрешното ухо при предразположени лица.
Вероятно най-разумното лечение за момента е да се повлияе шума чрез предписаните Ви лекарства. Все пак консултация с друг специалист никога не е излишна, можете да направите такава с отоневролог.
- Jiveca
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
- Thank you received: 0
25 Мар 2011 11:46 #3
от Jiveca
Re: СИЛНО ПИЩЕНЕ В УШИТЕ
Може би всичко ще се нормализира в рамките на една до две седмици, но няма да е зле да се консултираш с отоневролог, да няма някой друг проблем.
Тези работи с шума в ушите са доста деликатни. Аз имах подобни оплаквания и всичко сега е ок, но моя позната стигна до положение в което доктора й каза, че няма какво да се направи по въпроса...
Тези работи с шума в ушите са доста деликатни. Аз имах подобни оплаквания и всичко сега е ок, но моя позната стигна до положение в което доктора й каза, че няма какво да се направи по въпроса...
Модератори: д-р Георгиев