Забележка

The forum is in read only mode.

Неизвестно заболяване

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
26 Ян 2013 10:59 #1 от bubole4o
bubole4o COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Неизвестно заболяване
Здравейте, моят въпрос е свързан с прителя ми, той е на 26 год. Интересувам се аз , защото той няма желание, няма стимул...Има наследствено сетивна моторна невропатия,това са му отрили, когато е бил за първи път на изследвания никой не е наясно какво е точно, просто му сложиха тази диагноза. Впоследсвие се разбира че е синдром на ДАП.Нещо говори ли ви това, няма никъде в нета информация, как мога да се свържа с човек, който може да ни каже нещо.

Те са три деца, той е второто дете, първото( сестра му) има същото заболяване, а най-макото братче е здраво, то е в 8-ми клас.На Ани(сестрата), се проявило като малко дете-3-4 год, а на Влади в 5-ти клас.Само те са болни, другите от семейството нямат такива отклонения. Симптоми- постепенно умират нерви, в резултат на което крачетата се деформират, пръстите му стават като лапичка и най-важното- постоянно изкълчване на глезена, и неспособност за активна дейност като тичане и упражняване на всякакви натоварващи физически действия...Има малко по слаба сетивност по крайниците.Ръцете са добре, Ани не може да носи много тежки неща.Незнам какво да кажа друго, аз съм фармацевт и живо се интересувам, искам да разнищя въпроса,да почна от някъде, лекарите са им казали че само те имат това заболяване в бг, и някакво сем. в Полша, било напрушение в гена им, но дали е така незнам, имат и телк.Чудно ми е как те са единствените, бих искала да разбера как ще протече това заболяване, как да се профилактира и т.н.
26 Ян 2013 12:35 #2 от Vasilec
Неизвестно заболяване
Здравей Буболечо,
И мен ме заинтересува мнението Ви. Явно се касае за състояние от големия спектър на нервомускулните заболявания. За съжаление без помощ от невролог нищо повече не мога да заключа - в ТЕЛК-а какво пише? Друга информация, която пропускаш няма ли?

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
26 Ян 2013 22:58 - 26 Ян 2013 23:00 #3 от bubole4o
Неизвестно заболяване
Наистина малко неясно написах в началото, та значи..това което пише е- наследствено сетивно- моторна невропатия- аксонален тип средна степен на изразеност.Деформация на двете ходила.Има 78% намалена трудоспособност.
Той има изкривяване на ходилото, подуване на глезенната става и пръстите,почва да стъпва на външния ръб на десния крак, в последствие се появява и на левия , но в по слаба степен, невъзможност за свиване на пръстите на краката.Успоредно с това има и мускулна слабост по двете бедра и подбедриците.ЛЕко накуцва като ходи,няма опора на краката.Наскоро го боляха краката често често и отиде на невролог- изписаха му милгама н и мусант( не ги пие).Много внимава да не си изкълчи глезена.Сега му предстои да си поднови телка, преди него сестра му е лежала в София и са и казали че има синдрон на ДАП, но нищо друго не е могла да измъкне като информация от лекаря, което много ме учудва, аз щях да се побъркам.ПОнеже от сайта ми пратиха писмо да изясня- Владимир е на 26 год, висок 190 см, тежи 115 кг, много добро момче.
Last edit: 26 Ян 2013 23:00 от bubole4o.
28 Ян 2013 01:11 #4 от Petyr
Неизвестно заболяване
Здравей, най-вероятно ДАП е дегенеративна/дистална (аксонална) аксонопатия, сега не мога да твърдя на 100%, но това е синдром характерен за някои метаболитни, токсични и др. заболявания, както и в редки случаи се касае за генетично унаследени нарушения на периферната нервна система. Сами разбирате, че това не е диагноза, а синдром. Характеризира се с невропатна артропатия (по-известна като става на Шарко) или подобно на ставата на Шарко.
Сега въпреки, че не можем да гадаем така "на сухо" във форума и въпреки че имам сериозни интереси в неврологията, като последна година студент по медицина, не мога да бъда на 100% убеден, че се касае за това, което предполагам.
Във всички случаи трябва да се вземат мерки - правилната физиотерапия и навременната кинезитерапия за укрепване на мускулатурата, подобряване на гъвкавостта на глезенната става и тези на ходилото са една от най-важните стъпки за профилактика на контрактури и деформации на ходилото. Важно е да убедите Вашия приятел да вземе мерки и да се консултира със специалист. Търнев е най-добрият в областта и за съжаление не знам дали във Видин ще намерите достатъчно компетентни специалисти в областта на нервно-мускулните заболявания.

Горд студент по медицина.
Създадено с Kunena форум