Забележка

The forum is in read only mode.

Често уриниране при млад мъж

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
23 Окт 2012 08:12 - 23 Окт 2012 08:31 #1 от qwerty
qwerty COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Често уриниране при млад мъж
Здравейте, от близо 6 месеца имам проблеми с уринирането. На 26г. съм. Първо получих силна болка през Януари в десния тестис, дори се събудих от нея. Болката беше толкова силна и неприятна, че дори не можех да го докосна. Болката продължи около 2 дни като с времето отшумяваше. В крайна сметка болката премина и всичко се върна към нормалното. Подобен вид болка не съм чувствал никога, така че е нормално да бях притеснен. Според докторката съм бил изхвърлил камък, което аз лично се съмнявам, понеже на ехографа тя откри, че от левия бъбрек по-скоро съм изхвърлил някакво камъче, а на мен ме болеше от дясно? Всичко друго по бъбреците каза че е перфектно.

През Юни тази година започнах да ходя по малка нужда. Започнах да се будя по 1 до 3 пъти на вечер. Първите дни в които започна честото уриниране беше придружено от парене и слаба струя, т.е. уринирането един вид си беше затруднено(в крайна сметка затрудненото уриниране отшумя). Купих си "Цистон" и го пих около 20 дни, имах леко облекчение от него и реших, че с времето проблема ще утихме, понеже съм млад и едва ли имам проблеми с простата. Да, ама не, в един известен период се чувствах по-добре, но пак се будих поне по 1 път вечер. Болките ако трябва да ги опиша са следните:
- 3 или 4 часа след заспиване се будя със неприятни болки от дясната страна на слабините, като болката я усещам дори и в тестиса. На пипане в областта на слабините чувствма дискомфорт и парене (преди и след уриниране). По време на уринирането не усещам диксомфорт. От същото време имам и слаби болки в кръста, които се съмнявам да имат връзка с уринирането, но реших да ги спомена и тях. Често се задържам седнал (на компютър), ако това има някакво значение.
- Има дни в които ходя по малка нужда през 10 минути, без да съм пил течности. Т.е. чести пориви за уриниране.
*Не пия достатъчно течности, може би има дни в които пия не повече от 200мл. Дневния прием на течности ми е между 200мл и 1 литър. Реших да го споделя и това, ако има някакво значение. Може би липсата на течности да предразполага към развитието на бактерии в урината (комбинирано с по заседналия начин на живот)?

В крайна сметка отидох на частно посещение при специалист "вътрешни болести/нефролог". Прегледа ме с ехограф и според ехографа нямам никакви проблеми при бъбреци, черен дроб, тестеси и т.н. Пусна ми и следните изследвания:

Глюкоза: 5.3 mmol/l
Хим. изсл. с тест лента:
захар: отр.
Alb: отр.
Bill: отр.
Urobil: неув.

Също така има и пълна кръвна картина, но всичко там е в норми, така че няма нужда да го преписвам. Според докторката изследванията ми били идеални и нямало за какво да се притеснявам.

Единственото притеснително, което излезе на ехографа е, че имам възел на щетовидната жлеза, който аз лично не смятма да пипам на този етап, а просто да се следи и да се изследват хормоните поне един път годишно. По този повод имам резултат от Хормон TSH: 2.573, при реферантни стойности 0.49~4.67.

Въпроса ми в крайна сметка е да пия ли на своя глава Цистон или просто да си живея с този проблем или да потърся второ мнение от уролог? Аз лично не виждам как ще се примиря със събуждане всяка вечер минимум по 1 път, което ме разцентрова от всякъде. Дори има дни в които като се събудя, се изнервям от самото събуждане след което няма начин да заспя повторно. Болките са преди и след уриниране, като след уриниране до 30~40 минути утихват. За почти 5 месеца не е имало вечер в която да не се събудя, а болките ме съпровождат и до ден днешен. Последствията от честото уриниране и събуждане са доста напрегнатост и нервност през целия ден, което е нормално с оглед на това, че не мога да се наспя като нормален човек.
Last edit: 23 Окт 2012 08:31 от qwerty.
23 Окт 2012 17:09 #2 от Vasilec
Стерилна урина пускана ли е? Консултация с уролог е наложителна, ама преди това е добре да пуснеш една стерилна урина; симптомите сериозно застрашават качеството ти на живот от написаното по-горе, затова смятам, че трябва да се изолира и реши проблема. Не е изключено проблемите да идват от простатата поради нейното възпаление.
Не се отчайвай по-скоро отиди на уролог, защото си се забавил и досега доста време. Останалото не го мисли.

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
COM_KUNENA_THANKYOU: qwerty
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
25 Окт 2012 14:09 #3 от д-р Георгиев
Урокултура пускана ли е?
25 Окт 2012 17:29 #4 от qwerty
Забавих се, защото го споделих с близки хора и според тях нищо ми нямало, най-вероятно цистит или нещо от сорта. С прекъснати здравни осигуровки съм и предположих, че дискомфорта ще отмине.
При ехограф не може да се установи инфекция на пикочните пътища, нали така? Т.е. консултацията, която съм направил е била излишна? На ехографа не се видя нищо обезпокояващо, сега ще сканирам и всичко, което ми се назначи от доктора и трябваше да плащам всички изследвания, понеже съм с прекъснати здравни осигуровки.

Колко би струвало изследването на стерилна урина? Аз лично съм много разочарован от докторката при която бях, уж ни е позната, а честото уриниране едва ли не го изкара, че е на нервна почва, но не мисля че болките са нормални, тъй като никога не ми се е случвало такова нещо, нито пък ми се е налагало да се будя по толкова пъти. Понякога болката утихва и е почти незабележина, но друг път е изключително неприятна и водеща до нервност, но на кой ли би му било приятно да се буди вечер по 2-3 пъти и да му се прекъсва съня?
  • Д-р Кабакчиева
  • Д-р Кабакчиева's Avatar
  • Посетител
25 Окт 2012 19:52 #5 от Д-р Кабакчиева
Здравейте! От описаните от Вас оплаквания оставам по-скоро на мнение, че Вашите оплаквания са по-скоро циститни и вероятно провокирани от изхвърляне на малко камъче. Препоръчително е да пиете достатъчно количество течности и то 1,5-2 литра дневно и може да приемате медикаменти, които имат протективно действие след подобни оплаквания ( например Неоренал, Дио - ренал - добре е да изпиете една опаковка). Смятам също, че е препоръчително да изследвате стерилна урина, която вероятно би ви струвала около 17 лв, но във всеки сайт на съответната лаборатория има ценова листа. Ако можете да си го позволите е препоръчително да направите консултация с уролог.
Успех и пишете отново!
25 Окт 2012 20:15 #6 от qwerty
Здравейте, според докторката, която ме гледа на ехограф съм изхвърлил камъче. Когато ме гледаше на ехографа видя нещо в бъбрека(левият) и каза, че вероятно от там съм получил силната болка през Януари. Само не разбрах как от ехографско изследване ще се разбере, че е изхвърлено камъче? Може би остава някаква следа в бъбрека? Другото което беше е, че "следата" от камъчето я откри в левия бъбрек, а аз получих болката в дясната част на слабините.

Доколкото знам уретера(Ureter), който свързва бъбрека с пикочният мехур не се разклонява в две посоки и няма логика да съм изхвърлил камъче от левия бъбрек, а то да е отишло в десния уретер.
Тук въпроса ми е по-скоро от любопитсво, защото на мен ми звучи нелогично.

Болката се простира в цялата дясна част на слабините и понякога е доста неприятна в областта на тестисите, а точно там и напипвам някакъв възел, който предполагам е надсеменника (с извинение). При допир се усеща болка и по него.

При прием на повече течности и съответно по-често уриниране се засилва и дискомфорта в тази област, като в доста от случаите дори чакам за да уринирам, т.е. по-трудно уриниране, което не е съпроводено с парене. Парене и дискомофрт имам преди и след уриниране и е само и единствено в дясната част на слабините, от лявата част никога не съм чувствал дискомфорт за това време, нито болки.

При първа възможност ще пусна стерилна урина и ще направя консултация с уролог и ще пиша обратно. Междувременно ще ми е интересно да чуя мнението ви за въпросите ми в този пост(конкретно за камъчето).
  • Д-р Кабакчиева
  • Д-р Кабакчиева's Avatar
  • Посетител
26 Окт 2012 22:24 #7 от Д-р Кабакчиева
Здравейте! Трудно е да се даде обяснение на несъответствието между Вашите оплакванията и ехографската находка. При едно подобно образно изследване има известен субективен елемент и на този въпрос може да Ви отговори ехографиста, който Ви е гледал. Несериозно е да се впускаме в обяснения без да имаме обективна представа.
Нормалната анатомия на пикочо-половата система на човек е два бъбрека в лява и дясна страна, от които се отделят съответно ляв и десен уретер, които самостоятелно се отварят в пикочния мехур и урината се изхвърля навън през уретрата.
Препоръчвам Ви да направите първо консултацията с уролог и евентуално ако той прецени да Ви насочи за изследване на стерилна урина.
Очакваме Вашия отговор! :)
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум