Забележка

The forum is in read only mode.

Хранителни добавки ?

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
02 Мар 2012 13:41 #1 от roman_
roman_ COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Хранителни добавки ?
Здравейте , имам 2 бр. камъка по един в двата бъбрека с големина около 4 мм , и след криза лятото на 2011 трети изхвърлен пак около тези размери, след изследване се оказва оксалатен . Аз съм на 30 г. и понеже тренирам приемама хранителни добавки като суроватъчен протеин, креатин , аминокиселини и глутамин , ще дам линк за хранителните стойности ( www.power-beauty.com/index.php/suplements/pure-pro.html , www.fitnes-bg.com/fitnes_magazin/ISS/Com..._%96_325_tab/vmcchk/ , zdravbadi.com/Креатин.html , www.fitneshrani.com/optimum-nutrition-glutamine-powder-600-gr/ )
Въпросът ми е вредно ли е като ги приемам тези добавки.
Дано не съм ви затруднил и Благодаря предварително !
02 Мар 2012 15:13 #2 от Petyr
Отговор: Хранителни добавки ?
Оксалатните камъни знам, че не трябва да превишаваш приема на мазнини (респ. месо), витамин C и калций. При налична патология и лоши лабораторни данни - трябва да се ограничи и протеина за твое съжаление. :) В този ред на мисли трябва да намалиш протеиновата пудра и креатина и да увеличиш приема на течности.

Горд студент по медицина.
03 Мар 2012 08:21 #3 от roman_
Благодаря за отговора :) Значи аз преди да питам си направих труда да почета и след като срещнах разногласия тогава реших да питам.
Ето едно от тях за калция :
"Свободните оксалати, които не успяват да се свържат с калций, се абсорбират напълно веднага щом попаднат в дебелото черво. Това е една от причините да не се препоръчва диета с много ниско съдържание на калций.

При хора с нормален метаболизъм около10-15% от оксалатите в храната се абсорбират в храносмилателната система и попадат в урината. При пациенти с оксалатни камъни този процент е приблизително 50.

Увеличените нива на оксалати в организма се дължат както на прекомерен прием на храни, богати на оксалати, така и на недостиг на калций, магнезий и витамин В6 в
храната. Високите нива на оксалати могат да се предизвикват и от някои заболявания на черния дроб и червата."
и другото е таблица с храните които са с ниско съдържание на оскалати и месото, рибата и яйцата са от тях :
bkb.bg/за-пациенти/диети/при-оксалатни-камъни
и така уж трябва да се намалят протеините а пък може да се ядът месо и т. н . :)
  • P. Kabakchieva
  • P. Kabakchieva's Avatar
  • Посетител
03 Мар 2012 22:25 #4 от P. Kabakchieva
Здравей,
не съм веща във фитнес-хранителните добавки, но от това което прочетох за храните, съдържащи оксалати мога да кажа, че протеина няма да влоши метаболизма ти на оксалати. Все пак съм длъжна да споделя, че не е желателно да се превишава приема на белтъци, защото прекомерната им употреба натоварва бъбречната функция. Затова е препоръчително да се приемат поне по 1,5-2л вода дневно. :)
05 Мар 2012 07:41 #5 от roman_
Благодаря за отговора P. Kabakchieva :)
06 Мар 2012 14:31 #6 от Vasilec
Роман, наистина БКБ.бг е много добър източник да черпиш информация. Има обаче една особеност, характерна за твърде "месната" диета. Консумацията на много белтък подкислява урината и допринася за образуването на оксалатни камъни.

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
07 Мар 2012 09:09 #7 от roman_
Благодаря Vasilec за отговора ! Има ли начин да намаля този процес с приема на повече вода примерно или на някои храни , работата е там че ми се тренира :) а трудно качвам килограми и искам да намеря начин да го правя без да си вредя !
Благодаря още веднъж
Създадено с Kunena форум