Забележка

The forum is in read only mode.

ТЕЛК и НЕЛК

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
01 Дек 2009 11:23 #1 от kjosev
kjosev COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED ТЕЛК и НЕЛК
Здравейте,
Чувствам се малко глупаво, защото не можах да открия как да пусна моята тема в форума Кабинет по всичко останало, там нямаше никакви теми и нямаше бутон от които да стартирам пускането на тема, но както и да е. Затова реших да поставя моят въпрос тук макар да не е за това място. Ще се радвам някои ако може да вземе отношение по моят въпрос.
Въпросът ми е доста относителен, но все пак може някои да ми отговори за това го пускам. Става въпрос за следното, аз съм на 24 г. имам поставена диагноза ХЕРДИТАРНА МОТОРНО-СЕНЗОРНА ПОЛИНЕВРОПАТИЯ ВТОРИ ТИПП, изразена както на долните крайници така и на горните. Подчертавам че нямам Диабет тъй като тази диагноза често се получава следствие на усложненията на диабета. Имам и лека изразена дискова херния на L4-L5. Въпросът ми е ако реша да се явя на ТЕЛК имали вероятност да получа втора категория, питам за това защото ако ми поставят трета не бих искал да се възползвам от нея и няма смисъл да се явявам пред комисия, поне за мен е така. И друго което ме интересува е можели да се явя директно на НЕЛК без да ходя на ТЕЛК, аз съм от Благоевград.
Да разбирам че тези въпроси мога да ги задам на личният си лекар или направо да се явя пред комисията, но все пак някои ако може да ми даде някакъв отговор ще ми е от полза.
Благодаря ви предварително!
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
01 Дек 2009 17:12 #2 от Здравко
Re: ТЕЛК и НЕЛК
Здравейте,Трябва да се явите при личния си лекар, който изпраща документите към НОИ и след оформяне на документи Ви личният лекар с талон Ви изпраща към ТЕЛК (това е най-общо казано реда на действие). Лекарска комисия на ТЕЛК, в която участват специалист по професионални болести и трудова медицина само тя има правото да определи вашата нетрудоспособност.
НЕЛК е на национално ниво и до нея достигат само спорните случаи или оспорваните такива (от работника или работодатела). Ето защо е невъзможно да избегнете ТЕЛК.По първия Ви въпрос - няма как да Ви отговоря, а се съмнявам, че някой друг от форума би Ви отговорил, защото това е непосилна задача дори и за личната Ви лекарка и не влиза в нейната компетенция. Няма ясно изразени критерии коя болест към коя категория спада. Единственият орган, който би Ви отговорил без да Ви подвежда, е самият ТЕЛК и то след извършен преглед и вероятна хоспитализация за няколко дни.
Разбирам ситуацията с категориите, но не бих искал да Ви подведа.
  • Anonymous
  • Anonymous's Avatar
  • Посетител
02 Дек 2009 18:27 #3 от Anonymous
Тъси лечение, ТЕЛК-ът не е решение на проблемитет ти!
Не си отказвай и пообиколи повечко доктори. Боже би първият или вторият доктор няма да успеят да ти помогнат в лечението, но докато обикаляш по къбитетите /колкото и неприятно да е това/ ще се сабообразоваш и може да научиш ценни и полезни неща за това как да се лекуваш или поне да забариш проявите на болестта.
Успех!
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
02 Дек 2009 19:30 #4 от Здравко
Мнението Ви ми се струва не на място и твърде неколегиално, ако естествено носите титлата доктор.
Създадено с Kunena форум