- Thank you received: 0
Забележка
The forum is in read only mode.
Диета при исхемична болест на сърцето
- Pavkata_
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
09 Май 2011 18:14 #1
от Pavkata_
Pavkata_ COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Диета при исхемична болест на сърцето
Привет!
Бащаткото е на 45 години съм и ми откриха ИБС 1 степен. Лекарката каза, че било обратимо, само дето трябвало съм да спазвам диета. От дума на дума обаче забравих да питам каква точно диета трябва, а и не остана време.
Та видях този хубав сайт и реших да питам. Адже ба някой ми отговори!
Бащаткото е на 45 години съм и ми откриха ИБС 1 степен. Лекарката каза, че било обратимо, само дето трябвало съм да спазвам диета. От дума на дума обаче забравих да питам каква точно диета трябва, а и не остана време.
Та видях този хубав сайт и реших да питам. Адже ба някой ми отговори!
- Petyr
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
09 Май 2011 18:55 #2
от Petyr
Горд студент по медицина.
Re: Диета при исхемична болест на сърцето
Общо взето тя e идентична с останалите диети за хора със стенокардия, атеросклероза и повече. Трябва да се ядат повече плодове, зеленчуци (но не груба целулозна храна като зеле), растителни масло (но не пържени и без маргарин) с високо съдържание на ненаситени мазнини, пълнозърнести храни. Трябва да се ограничи алкохола до 1 чашка макс на ден. Пърженото, панирането - трябва обезателно да се избягва. Животинските мазнини и холестеролът трябва да се ограничат до минимум. Рибата да се увеличи и те така...
Може и някъде по-пълно описание да има из нетя.
Може и някъде по-пълно описание да има из нетя.
Горд студент по медицина.
- д-р Георгиев
-
- Посетител
09 Май 2011 19:04 #3
от д-р Георгиев
Колегата е казал основното. Аз съм за идеята, че и енергийният прием трябва леко да се редуцира естествено като се вземе предвид и теглото на пациента. Освен това да се ограничат захари и прочие. Ето нещо по-пълно около
диета при ИБС
.
- Petar
-
- COM_KUNENA_OFFLINE
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_LESS
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
- Thank you received: 0
03 Окт 2011 15:38 #4
от Petar
Статиата, която колегата д-р Георгиев поства е отлична и много точна:
"Увеличете консумацията на пълнозърнести храни, варива, плодове и зеленчуци. Те са отличен източник на фибри и комплексни въглехидрати.
Плодове и зеленчуци. Старайте се да консумирате разнообразие от тези ценни хранителни продукти.
Пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, кафяв орис, овесени ядки, ечемик, елда са добър избор.
Бобовите растения и соята са богати на влакнини и висококачествени растителни белтъчини.
Вместо тлъсти меса и високомаслени млечни продукти се ориентирайте към:
Риба, пилешко без кожа, крехки меса, яйчни белтъци и ядки.
Нискомаслени млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене и др.
Увеличете приема на здравословни мазнини. Противно на очакванията съществуват мазнини, които подобряват липидния профил на кръвта и намаляват възпалението. Такива са моно- и полиненаситените мазнини, които могат да съставляват до 20% от общия прием на калории.
Зехтинът и рапичното олио могат да бъдат използвани в приготвянето на салати и готвенето.
Ядките и семената са също прекрасен източник на здравословни мазнини.
Мазните риби като сьомга, херинга, сардинка и скумрия са препоръчителни поне два пъти седмично."
Спазваите това и всичко ще е нард!
"Увеличете консумацията на пълнозърнести храни, варива, плодове и зеленчуци. Те са отличен източник на фибри и комплексни въглехидрати.
Плодове и зеленчуци. Старайте се да консумирате разнообразие от тези ценни хранителни продукти.
Пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, кафяв орис, овесени ядки, ечемик, елда са добър избор.
Бобовите растения и соята са богати на влакнини и висококачествени растителни белтъчини.
Вместо тлъсти меса и високомаслени млечни продукти се ориентирайте към:
Риба, пилешко без кожа, крехки меса, яйчни белтъци и ядки.
Нискомаслени млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене и др.
Увеличете приема на здравословни мазнини. Противно на очакванията съществуват мазнини, които подобряват липидния профил на кръвта и намаляват възпалението. Такива са моно- и полиненаситените мазнини, които могат да съставляват до 20% от общия прием на калории.
Зехтинът и рапичното олио могат да бъдат използвани в приготвянето на салати и готвенето.
Ядките и семената са също прекрасен източник на здравословни мазнини.
Мазните риби като сьомга, херинга, сардинка и скумрия са препоръчителни поне два пъти седмично."
Спазваите това и всичко ще е нард!
Модератори: д-р Георгиев