Забележка

The forum is in read only mode.

Поликистозна болест на яйчниците

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
06 Окт 2010 20:48 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Поликистозна болест на яйчниците
Здравейте,
На 19 години съм и първата ми менструация беше на 14 години. Значи откакто имам мензис, се помня винаги мензесът ми е нередовен, ту го има, ту го няма. Мислех си, че е от възрастта и лекарите така ми казваха, но последният път когато отидох на гинеколог, той ми каза, че имам поликистоза на яйчниците и ми предписа куп хормонални препарати. Четох в интернет и разбрах, че може и с операция.
Страх ме е много. Моля, кажете ми - ще имам ли деца и тези косми по тялото ще се оправят ли от хормоните или трябва да се оперирам?
Благодаря предварително,
Ваня
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
07 Окт 2010 10:03 #2 от Здравко
Re: Поликистозна болест на яйчниците
Здравейте,

Нормално в първите 2-3 години може да се наблюдават отклонения от нормалния менструален цикъл (между 21 и 35 дни), след което нередовната менструация може да бъде симптом на различни състояния, едно от които е поликистозата на яйчниците с характерната ехографска картина.

По принцип само чрез хормоналната терапия се постига доста задоволителен ефект с един малък минус - жената не може да забременее. Затова при желание за забременяване се прибягва до фенестрация.

Това, което се прави в момента като операция, е фенестрацията на яйчниците, която е част от малкоинвазивната ендоскопска хирургия. То представлява създаването на малки отвори в обвивката на яйчниците чрез монополярен ток, който подобрява тяхната функция. Това се отнася само и единствено за случаите на поликистозни яйчници със задебелена обвивка. Обичайно се прилага преди желание за бременност.

Доколкото до излишното окосмяване, съпътстващо поликистозната болест на яйчниците, съществуват много методи на депилация и епилация, които да премахнат този неприятен проблем.

И все пак на тези въпроси най-точно ще отговори лекуващия гинеколог.
Създадено с Kunena форум