Забележка

The forum is in read only mode.

Газове, има ли спасение?

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
29 Ян 2010 20:42 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Газове, има ли спасение?
Здравейте,
Баща ми има язва на дванадесетопръсника, близо до панкриаса. Освен периодичните болки се оплагва от страшни газове в червата. JP-то му предписваше "улкопрол" или "нексиум". До скоро те му действаха добре, но от няколко седмици проблемите се възвърнаха.
Може ли някой да даде полезен съвет. Ще съм му много благодарна.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
30 Ян 2010 10:50 #2 от Здравко
Re: Газове, има ли спасение?
Здравейте Делка,
Състоянието, от което Вашият баща страда се нарича "метеоризъм" и може да бъде резултат на редица фактори, както предполагам се досещате. Можете да потърсите повече информация в интернет като използвате термина метеоризъм.
И все пак най-честите причини за меоризъм са:
- диетична грешка - лош хранителен режим или непоносимост или прекомерно количество от определен тип консумирани храни. Ето някои храни с които трябва да внимава: представителите на бобовите растения – фасул, леща, грах, но също и сладките картофи, зеленчуци като лук, арпаджик, праз лук, ряпа и репички, марули, зеле (включително кисело), броколи, карфиол (последните не само засилват метеоризма и флатуленцията, но и обуславят неприятна миризма). Сред плодовете по-изразен ефект имат ябълките, прасковите, сливите, бананите. Овесът, пшеницата, царевицата (съдържащи скорбяла) могат да бъдат източник на повишено газообразуване.
- малдигестия/малабсорбция - "лошо храносмилане/резорбция" - проблеми със жлъчка/панкреас/черва - може да се наложи да взимате ензими - "мезим форте"/"креон" и т.н. препарати/
- аерофагия - при невротици
- други - особено, ако сте над определена възраст
Препоръчвам на Вашия баща консултация с специалист гастроентеролог с насоченост към гореизброеното и евентуално изследвания в тези насоки - образни, с акцент към долен отдел на храносмилателната система.
Успех!
  • Anonymous
  • Посетител
01 Фев 2010 23:36 #3 от Anonymous
Здравко, много Ви благодаря за компетентния отговор. Това което трябва да добавя е, че баща ми е наистина /както и Вие посочихте/ доста възрастен /на 80 години, но е в добра форма/ и има проблеми със злъчката. Ходил е много пъти на доктори и са го подлагали на различни изследвания. В резултат, му предписаха и упоменатите в първия ми пост лекарства. Те даваха резултат около 2-3 години, но сега като че ли не действат. Това е и причината да се обърна към специалистите в този най-уважаван от мен медицински сайт и участниците в този форум.
Що се отнася до лекарствата: поради факта, че едното е по-евтино той по-често си купува от него, но дори и по-скъпото вече не му помага. А що се отнася до хранителния режим, тъй като той е диабетик, не може да яде картофи и други подобни. А като че ли лукът му действа в обратна посока - повишава газовете /или поне на него така му се струва/.
Благодаря също и за съвета, да потърся в интернет информация със споменатите медицински термини.
Ако някой друг участник в този форум може да помогне, бих била много благодарна.
  • Anonymous
  • Посетител
02 Фев 2010 17:00 #4 от Anonymous
Мисля, че повече движение ще подобри състоянието на баща Ви. Щом като е в добро състояние, въпреки възрастта 1-2 километра на де ще му се отразят добре.
  • Anonymous
  • Посетител
26 Фев 2010 00:09 #5 от Anonymous

Здравко, Вие отределено сте отличен специалист; каква е възможността да взема час за преглед при вас тъй като и аз страдам от описаните от Делка проблеми. :oops:
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
26 Фев 2010 08:52 #6 от Здравко
Благодаря Ви за мнението, надявам се е искрено. ;)
В момента все още съм студент по медицина, така че трудно ще Ви прегледам. След някоя друга година, може би ще се радвам да Ви консултирам в насоката на по-нататъшната ми специалност.
Създадено с Kunena форум