Забележка

The forum is in read only mode.

следопертивен период - операция на херния

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
05 Окт 2011 14:25 #1 от elel
elel COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED следопертивен период - операция на херния
Здравейте,
Не съм сигурна, че въпроса ми е зададен на точното място. Касае се за операция на херния.
След като са изминали около10 дни има болки, които принуждават пациента да бъде в лежащо състояние и само в определено положение не усеща болезненото придърпване. Направена е на место консултация с хирурга, извършил операцията и първоначално доктора е имал съмнения, че е възможна да се е е образувал"джоб"/Не зная какво би означавало това/ След което е направил лек разрез и е установил, че не изтича течност. В областта на шева е имало лека оточност, но това било нормално. Частично са премахнати конците. Назначено е обезболяващо - аулин и днес предстои премахване на конците.
Въпросът ми е нормално ли е да се получат болките след като са изминали 10 дни от оперативната интервенция?
И още няколко въпроса:
Възможно ли е причина за тези болки да е била затруднената дефекация или конците?
По принцип в един подобен следопертивен период какво би било повод за безспокойство?
Уточнявам, че се касае за възрастен човек мъж на 76 години, диабетик, но не е на инсулин. При самата операция е споменато, че имало някакво срастване и била изрязана част от дебелото черво. Все още няма епикриза. Други операции не са му правени до момента въпросното срастване не е постоперативно.
Има ли опасност в случая от развитие на постопративен възпалителен процес и какво трябва да се наблюдава, върху какво следва да се постави акцент с оглед своевременна реакция и предотвратяване на по-големи усложнения?
  • tsetso
  • tsetso's Avatar
  • Посетител
05 Окт 2011 15:15 #2 от tsetso
Re: следопертивен период
Признаците на възпаление - засилване на болката, увеличаване на отока, силно зачервяване и най-важното температура. По принцип важно за следоперативното възстановяване е лесното изхождане и избягването на напъни при запек и прочие! Мисля, че е все още нормално да има болка. При снемането на конците, ако нещо Ви тревожи, споделете го с лек. лекар.
05 Окт 2011 18:21 #3 от A.Zlatarov
Re: следопертивен период
Здравейте, elel.
При различните операции при ингвинална херния постоперативният възстановителен период е с различна продължителност. Важно е да се уточни и какъв е бил видът на извършената операция - с платно или без. Възможно е при втория тип (т.нар. пластика със собствени тъкани) следоперативният дискомфорт в областта да е по-продължителен.
Придържам се към мнението на tsetso да се избягват периоди на запек - с помощта на леки лаксативи - чайове и др, както и физически натоварвания.
Престой в леглото за 10 дни и повече не е препоръчително. Въпреки болките е необходимо да се извършва раздвижване - за начало в леглото, с движения долните крайници, но не и залежаване - това би забавило възстановяването.
COM_KUNENA_THANKYOU: elel
10 Окт 2011 19:15 #4 от elel
Отговор: Re: следопертивен период
за съжаление опасенията ми са били основателни. Нямам достатъчно информация, тъй като не съм разговаряла с хирурга и от "пояснението" на придружаващите пациента разбирам, че има усложнение.Основно предположение е, че като диабетик е отхвърлил платното, получило се е възпаление, имало е гнойна колекция, правено е почистване, поставен е дренаж и сега предстои ново "отваряне" вероятно за премахване на платното. И както сте отбелязали вторият вариант пластика със собствени тъкани е по принцип по труден за пациента. В нашия случай нещата са са още по-сложни, защото вече има възпалителен процес и наличие на гнойни секрети.
Въпроса ми е свързан с това има ли вероятност да се касае за друг тип реакция от типа на инфекция, но да не е свързан с платното? Уточнявам, че въпроса ми е по принцип. Не мога да си представя, че ако се получават подобен тип реакции така масово ще се използват този тип материали.....
09 Фев 2017 18:21 #5 от Mimi Bereva
Кажете ми като със платно операция на пъпна херния нормално ли е редко да пърдуя и по един. Път дс ходия или да ми кажете боли утре. Ми свалият. Конците
09 Фев 2017 19:42 #6 от tsetso
Моля, пишете на книжовен български или поне близък до него.

Административен профил.
Създадено с Kunena форум