Забележка

The forum is in read only mode.

връзка между полип и рак на дебелото черво

COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
23 Сеп 2011 00:55 #1 от elel
elel COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED връзка между полип и рак на дебелото черво
Здравейте,
преди 2 месеца беше отстранен малък полип на майка ми. Сега отново се прояви кръв в изпражненията, която кръв не е тъмна, но е примесена в изпражнението, някак си е във вътрешността, а не като ивица на повърхността.
Въпросите се ми няколко:
1. Какви изследвания е целесъобразно да се направят освен стандартната колоноскопия? В това число изследване на кръв какви показатели да се включат?
2. В тази статия - www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=347372 се посочва като рисков фактор отстраняването на полип от дебелото черво. Означава ли това, че полипектомията ускорява развитието на ново израстване на туморни формации или нови полипи?
3. Защо " Пациенти с отстранени полипи на червото са в по-голям риск от развитие на колоректален рак"?
4.Кое стимулира появата на полипите и какво трябва да се прави за предотвратяване на тяхното развитие?
Ще Ви бъда благодарна ако намерите начин да отговорите на въпросите ми.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
23 Сеп 2011 08:49 #2 от Здравко
Re: връзка между полип и рак на дебелото черво
Здравейте,
Първо кръвта може да не се дължи на нов полип, а на друга причина, затова най-бързо се обърнете към специалист, а на останалите Ви въпроси ще отговоря така:
1. Оглед на лигавицата с колоноскопия и взимане на биопсия за морфологично изследване на патологични лезии. ПКК и ако лекарят реши, може да се изследва туморния маркер CEA .
2. Самата процедура по отстраняване на полип(и) не е рисков фактор за рак, колкото развитието на тези полипи до рак, което се случва в немалък брой от случаите. Това става за дълъг период от време. В действителност всеки полип на дебелото черво следва да бъде екстирпиран.
3. Идеята на това изречение е, че хора с полипи (макар и премахнати) са по-склонни да развиват рак.
4. Появата на полипи е сложен процес, зависещ от много рискови фактори, които действат заедно през годините. Най-съществени от тях са фамилната обремененост, възрастта, хроничния запек, храна бедна на фибри и т.н. На този етап единственото решение е профилактиката от рака чрез своевременни прегледи при специалист, редовни колоноскопии и пр.
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
16 Юни 2016 13:20 #3 от tedi_7
Re: връзка между полип и рак на дебелото черво
Здравейте не зная дали трябва да пиша тук но ще пиша моята история На 15 април претърпях операция на дебело черво Диагнозата е СА КОЛОНИС ТРАНСВЕРЗИ pT3N1M1. Хистологията е умерено диференциран аденокарцином на колон трансверзум pT3 N1 Mx G2 KRAS/NRAS не се установяват мутации див тип Резекционни линии без туморна инфлация 4087-4091 девет лимни възли с реактивни промени и метастаза от аденокарцином в един от тях 4089 Ченер дроб с нормална големина В 7 сегмент се виждат няколко изоехогенни лезз от 19-25 мм и единична в левия лоб с размери от 25мм Проведени са два курса по схема ФОЛФОКС на фона на антиеметик Зофран Понастоящем се проведе 2ри курс биологично лечение с Ербитукс седмичен Днес като отидох на химиотерапия изледванията не бяха в норма и не я проведохме а те са Xб117 ЕРИТР 4.87 XT0,384 Левкоцити 4,9 тромбоцити 171 Креат 53 Общ,бил 12,8 АсАТ 29 АлАТ34 Днес докторката ми обясни че целта е да се стопират лезиите и след това да се направи операция на черния дроб а аз не искам втора операция Освен това от Ербитукса ми излезе акнеавиден обрив Днес ми дадоха един крем които се казва PLIAZON Въпроса ми е дали има шанс да мина без тази операция Ще бъда много благодарна ако някой ми каже дали ще е така и какъф е шанса да мина без тази опертивна намеса Предварително благодаря Желая на всички хубав и усмихнат ден
Създадено с Kunena форум